Informe del JRS sobre els migrants a Marroc i Melilla

Una delegació del Servei Jesuïta a Refugiats - Europa (JRS) va visitar el Marroc i Melilla el passat mes de març per conèixer la situació actual de les persones migrants. Fruit d'aquesta visita, el JRS ha fet públic un informe en el que recull la informació obtinguda a partir de les observacions fetes i el contacte amb migrants i organitzacions.

Si bé arran de les mesures aprovades pel govern marroquí, els migrants ja no són abandonats al desert, en la frontera amb Algèria, el JRS denuncia que "es troben atrapats en un cercle viciós", que, a la pràctica, les organitzacions marroquins qualifiquen com a "desplaçaments forçats" dins del país. Això vol dir, per exemple, que si un migrant va a l'hospital, aquest l'envia a l'oficina local de policia, des d'on és transferit a Rabat, on es troba en una situació d'abandonament, sense recursos ni assistència. Les entitats humanitàries que miren de donar suport a aquestes persones, com Càrites, es troben desbordades, i la situació entre les comunitats locals de migrants i els nouvinguts és de tensió. 

Condicions precàries i desprotecció

Un altre punt on es concentren els migrants que esperen l'ocasió d'entrar a Europa és Uxda, on alguns s'amaguen al bosc en condicions molt precàries per no ser detinguts, fins que poden viatjar a Nador, on intenten creuar la frontera. Tot i l'esforç de les ONG que treballen en aquests puntes, el JRS ha pogut observar que una de les situacions especialment preocupants és la manca de suport psicològic i judicial que tenen les dones víctimes de violència domèstica i violència de gènere, siguin marroquines o migrants. També resulta molt difícil per als migrants subsaharians l'accés al lloguer d'un habitatge. 

El JRS lamenta que l'aproximació d'Europa sobre el control de fronteres "ha transferit la responsabilitat sobre la seva protecció, deixant-la en mans dels països que estan als seus límits, i aquests, sovint no disposen dels recursos necessarios o de la disposició per a fer-se'n càrrec adequadament." Mentrestant, les organitzacions que vetllen per les persones migrants s'enfronten a múltiples reptes, a causa de l'augment de persones que es troben "bloquejades" durant un llarg període de temps. Això també genera dinàmiques complexes de relació amb la població local, ja que Marroc ha deixat de ser un lloc de pas, per convertir-se en un lloc on els migrants hi fan una llarga estada a l'espera de creuar cap a Europa, trobant-se amb una situació de molta desprotecció.

Prioritat per la protecció de les vides humanes

L'informe denuncia que la protecció als refugiats no ocupa un lloc preferent a l'agenda de la Unió Europea i insta a buscar solucions a llarg termini que, sobretot, respectin els drets humans dels migrants. "La protecció de vides humanes hauria d'ocupar un lloc més elevat en la llista de prioritats polítiques, sobretot quan es negocia amb les vides de les persones que estan atrapades en el viatge", afirma el JRS. L'entitat demana també, entre d'altres mesures, que es paralitzin els retorns forçats a estats on no hi hagui garantia de respecte als drets humans i que es doti de recursos a les agències i organitzacions humanitàries que treballen amb la població més necessitada.  

Podeu llegir el document complet descarregant l'adjunt.

Font: Servei Jesuïta als Refugiats (JRS)