"Som migrants" a CaixaForum Barcelona, una exposició per "deixar-nos impactar"

Acte d'inauguració de l'exposició a CaixaForum

CaixaForum Barcelona acull fins el 30 d'agost l’exposició fotogràfica itinerant "Som migrants", un viatge al drama de milers de persones que creuen fronteres en busca d’una vida millor i que es fixa especialment en la situació dels immigrants a la fronteres Sud, a Melilla, i a la que separa Mèxic amb els EUA.

La mostra està organitzada per Càritas Diocesana de Barcelona, l'ONG Entreculturas, el Servei Jesuïta a Migrants d’Espanya-MigraStudium, el Servei Jesuïta a Migrants de Mèxic, i la Delegació de Pastoral Social de l’Arquebisbat de Barcelona. Per al delegat dels jesuïtes a Catalunya, Llorenç Puig, la importància d'iniciatives com aquesta és la possibilitat que ofereixen d'aturar la mirada en una realitat que sabem que existeix, però que ens pot quedar lluny i abstracte. Per això ens convida a “deixar-nos impactar” per aquestes imatges i reflexions. 

Més d’un milió de persones mexicanes i més de 300.000 centreamericanes intenten creuar cada any la frontera entre Mèxic i els EUA. Només un 15% ho aconsegueix. La tanca que separa el continent africà amb Europa (coneguda com el Mur de la mort), a Melilla, té sis metres d’alçada i està revestida per fulles afilades. Actualment, al món són més de 40.000 les persones que, des de l’any 2.000, han perdut la vida buscant oportunitats de futur millors en països del Nord. Aquesta xifra és de 3.000 (des del gener de 2014 fins al setembre) en el cas de les que van intentar arribar a Europa des del Mediterrani, la via més perillosa. La fam, la manca d’oportunitats i els greus conflictes que pateixen en els seus països d’origen les impulsen a fugir.

La mostra "Som migrants" també vol recordar-nos, a través d’imatges colpidores, que el fet de prendre la decisió d’emigrar a un altre país és un dret fonamental de les persones i que tothom hauria de poder exercir-lo lliurement. La migració és i ha estat present en la vida de cadascun de nosaltres. En aquest sentit, tots i totes som migrants.

En la inauguració de l’exposició, el passat 29 de juny, Salvador Busquets, director de Càritas Diocesana de Barcelona (CDB), recordava que és important que a les persones sol·licitants d’asil polític procedents de països en conflicte com ara Síria i Eritrea, entre d’altres, se’ls reconegui aquest estatus “ja que així –assegura- tindran el permís per viure i treballar al país que els acull”. Per la seva banda, Salvador Bacardit, delegat episcopal de CDB, subratllà que la diòcesi de Barcelona ja té tradició en acollir persones immigrants referint-se a la realitat de les famílies que fa anys vivien al barri de barraques del Somorrostro, a Barcelona.

Per part d’Entreculturas, fundació jesuïta que posa l’èmfasi en l’educació perquè les comunitats s’apoderin i es desenvolupin, el director de la institució, Dani Villanueva, recorda que “les organitzacions que treballen en el terreny veiem com les polítiques migratòries es basen en la seguretat, com si la persona immigrant representés un perill”. Marc Simón, en nom de l’Àrea Social de la Fundació Bancària “la Caixa”, ha assenyalat que “són les desigualtats el que hi ha darrera aquesta realitat” i que la mostra ajuda a “fer pensar en el que passa en els països d’origen”. 

Data de la notícia: 
02 de Juliol de 2015

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net