Projectes socials i educatius a Bolívia i Paraguai reben el suport de Missió i Desenvolupament

Imatge de la Fundació Uramanta, de Bolívia

Missió i Desenvolupament, servei de la Companyia de Jesús que dóna suport a les iniciatives dels jesuïtes catalans arreu del món, ha presentat la seva memòria 2014.

Bolívia i Paraguai, països amb presència, des de fa anys, de jesuïtes catalans, són els països receptors de les aportacions de donants i col·laboradors de Missió i Desenvolupament, aportacions que es concreten en projectes a comunitats rurals, en l'àmbit de la interculturalitat i les migracions, educatius, d'atenció psicològica, etc. En paraules del director de Missió i Desenvolupament, el jesuïta Josep Ricart, vol ser una "gota d'aigua d'aquest mar de solidaritat que s'escampa arreu del món". Ricart explica que els projectes responen a la "inquietud d'ajudar a viure amb plenitud la dignitat humana de cada persona, sobretot als qui estan en risc".

A Bolívia, entre els diversos projectes que reben suport dels jesuïtes catalans hi ha la Fundació Uramanta, que atén, a la regió de Cochabamba, persones amb problemes psicosocials, molts d'ells conseqüència d'abusos, maltractament, abandonament, etc. Aquest any també s'ha col·laborat amb la renovació del Col·legi Joan XXIII també a Cochabamba, una institució amb més de 50 anys d'història al servei de l'educació a les àrees rurals. 

Pel què fa a Paraguai, cal destacar la col·laboració amb la Universitat Popular de Canindeyú, que prepara els futurs membres i líders d'organitzacions populars, rurals i veïnals en l'àrea de l'economia solidària, l'objectiu de la qual és forjar un model econòmic cooperatiu. Per a assolir aquesta fita es duen a terme cursos sobre el tema i es treballa en l'enfortiment de les organitzacions de base per què puguin posar en marxa xarxes econòmiques solidàries. En la seva carta dirigida als col·laboradors de Missió i Desenvolupament, el Provincial dels Jesuïtes de Paraguai, Alberto Luna, agraeix la solidaritat i recorda les inundacions que van afectar el mes de maig a més de 15.000 famílies per la crescuda del riu Paraguai. A través de l'acompanyament d'aquestes persones, en la construcció de refugis i ajuda d'emergència, explica Alberta Luna, els jesuïtes han pogut veure l'abandonament i el dolor que pateixen moltes persones, però també "la capacitat de lluita de la gent senzilla, la seva resistència, la seva fortalesa per sobreposar-se a situacions extremes". 

Missió i Desenvolupament és un servei de la Companyia de Jesús a Catalunya que des de 1956 dóna suport a aquelles petites iniciatives dels jesuïtes catalans en la seva tasca pastoral. Amb aquestes ajudes contribueix a fer realitat l'esperit universal que ha caracteritzat el carisma de Sant Ignasi i que cada jesuïta viu en sentir-se "enviat en missió". El suport de moltes persones col·laboradores és fonamental per poder realitzar aquesta tasca solidària.

Per més informació, vegeu la Memòria 2014 en l'adjunt que trobareu aquí sota.

Data de la notícia: 
26 de Desembre de 2014
Arxius Adjunts

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net