"Portar la pregària de l'Església al lloc on hi ha el patiment": Vetlla al CIE de Zona Franca

Dissabte es farà una vetlla de pregària davant les portes del CIE

"Volem portar la pregària de l'Església al lloc on hi ha el patiment". Aquest és, per als convocants, el motiu que dóna sentit a la vetlla de pregària que tindrà lloc el proper dissabte dia 17 de gener a les 19:00h, a les portes de Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca de Barcelona.  

La iniciativa la promou el grup de voluntaris de la Fundació Migra Studium que visita regularment els interns d'aquest centre, juntament amb la Plataforma d'Entitats Cristianes amb els Immigrants. La pregària es fa en el marc de la Jornada Muncial dels Migrants i Refugiats, que l'Església celebra aquest cap de setmana. Per això, a més de les pregàries que es faran als diversos temples i parròquies, els organitzadors d'aquesta vetlla volen fer-se presents davant les portes del CIE, que "simbolitza les situacions d'injustícia i de dolor que pateixen els immigrants i refugiats d'arreu del món."

Desplaçar la pregària a la "perifèria"

La pregària consistirà en moments de silenci i música, que s'alternaran amb la lectura de testimonis de les visites que fan els voluntaris al CIE i altres textos que ajudaran a reflexionar. L'objectiu que persegueix aquesta trobada és visibilitzar el suport a les persones internes, desplaçant la pregària cap a aquesta "perifèria" que representa el CIE de la Zona Franca. D'aquesta manera es vol fer arribar als interns i a les seves famílies un missatge de proximitat i acompanyament. 

A més, amb la celebració de la vetlla, els organitzadors volen, un cop més, fer denúncia de les situacions que provoquen les lleis migratòries i les seves reformes que, lluny de vetllar pels drets de les persones, provoquen més patiment, en la línia de les paraules del Papa Francesc en el seu document "No esclaus, sinó germans", de denunciar una situació que considera les persones com a objectes, negant-los la dignitat que mereixen.

La vetlla és oberta a la participació de tothom que se senti cridat per les motivacions de l'acte i que cregui, tant des de la fe com des de les seves conviccions humanes i socials, trobi sentit a sumar-se a una pregària com aquesta.

Vulneració de drets fonamentals 

Els Centres d'Internament d'Estrangers són centres de privació de llibertat on són internades persones que, en molts casos, no han comès cap delicte. Les entitats que vetllen per la defensa dels drets de les persones internes han denunciat repetidament les precàries condicions que existeixen en aquests centres, amb necessitats bàsiques que no estan cobertes, mancances en assistència legal i sanitària, així com dificultats per a comunicar-se amb la família. Les ONG consideren que es vulneren drets fonamentals i que la mateixa existència d'aquest tipus de centres atempta contra la dignitat de les persones.

Podeu veure els detalls de la convocatòria al cartell adjunt. I trobareu més informació sobre els CIE a les diverses notícies publicades sobre aquest tema.  

Data de la notícia: 
14 de Gener de 2015
Arxius Adjunts

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net