La noviolència de Jesús avui, en el Seminari EIDES a Lleida

Els divendres 22, 29 de març i 5 d'abril va tenir lloc a la Parròquia Sant Ignasi de Lleida l'últim dels tres seminaris EIDES del curs, dins del programa que Cristianisme i Justícia té en aquesta ciutat: «Desarmar els inferns. Practicar la noviolència de Jesús avui» ha estat el títol de la proposta bíblica i social que el jesuïta Joan Morera ha desenvolupat durant aquestes sessions.
 
En el marc de les preferències per la reconciliació a la Companyia, i amb el propòsit d'elaborar una resposta cristiana a la freqüent violència estesa en multitud d'espais i relacions, Joan Morera va proposar un recorregut bíblic per descobrir l'estil que té Déu de transformar els conflictes, i fonamentar unes pautes clau per desbloquejar noviolentament conflictes paralitzats per la falta de diàleg d'alguna de les parts, especialment a través d'accions creatives per tal d'incloure l'adversari en la solució.
 
El recorregut proposat va començar el dia 22 amb una exploració pels principals textos violents de les Escriptures, per tal d'argumentar per què tot i la violència trobada en nombrosos passatges bíblics, no podem atribuir aquesta violència al dictamen real de Déu. A continuació, havent desmitificat aquesta preconcepció violenta, es van presentar els principals arguments per a un Déu violent, sempre en els dos testaments.
 
El divendres següent es va tancar l'argumentació sobre la violència amb una exposició de passatges polèmics dels evangelis on Jesús sembla utilitzar o tolerar la violència, mostrant amb detall per què no té cap sentit sostenir que va tenir tals actituds violentes. A continuació, el ponent va exposar amb quins mecanismes la noviolència reverteix la lògica interna de la violència, i va oferir en un quadre sintètic de conflictes quina direcció ens inspiren alguns textos bíblics davant de cada situació.
 
Finalment, el dia 5 d'abril el programa va desenvolupar cadascuna d'aquestes situacions conflictives amb propostes de noviolència. Textos del Sermó de la Muntanya i del servent sofrent van ser analitzats a fons per a comprendre millor el seu missatge revolucionari i no violent per afrontar conflictes, des dels més quotidians i propers fins als més internacionals o llunyans. Per fi es van extreure uns criteris per a la noviolència pràctica, de manera que qualsevol creient pugui començar una transformació personal i al seu voltant.
 
Les exposicions es van enriquir amb el debat dels assistents durant el període final de cada sessió, amb preguntes i aportacions que concretaven les intuïcions en maneres pràctics d'actuar.
 
Amb formats variats des Cristianisme i Justícia s'ofereix aquest taller itinerant sobre la Bíblia i la noviolència per treballar la transformació de conflictes en clau cristiana, desenvolupat ja en diferents llocs com el Loiola Zentroa del Santuari de Loiola o al Casal Loiola de Barcelona.
 
Concretament a Lleida, aquest era el tercer dels tres seminaris EIDES anuals: el primer va ser a l'octubre-novembre amb  «No trobar Déu en totes les coses. Dura pedagogia de la quotidianitat», d'Oriol Quintana, i el segon va ser al gener-febrer amb tres sessions diferents sobre política i espiritualitat, a càrrec de Llorenç Puig sj., Santi Torres i Josep M. Rambla sj.