NOTA DE PRENSA: En memoria de Josep M. Pañella: "Solidario con el sufrimiento humano"

  • Aquest dimecres es presenta un recull de textos de Josep M. Pañella, jesuïta compromès amb el servei a les persones més desfavorides.
  • Fou impulsor d’Arrels Fundació a Barcelona i de la Fundació La Vinya al barri de Bellvitge.

Josep Maria Pañella (1941-2009), jesuïta, és un més de tota una generació de religiosos (i també de capellans seculars i de laics) que, a Barcelona, com a molts llocs del món, va voler enfocar la vida religiosa cap a la solidaritat amb els més pobres de les nostres ciutats benestants.

Fou rector de la parròquia de Sant Pere Claver del Poble Sec, barri on va viure des de l’any 1973 fins al 1997 i on va ser un dels principals impulsors de la creació d’Arrels Fundació, entitat que acompanya les persones sense llar. Més endavant, al barri de Bellvitge, va participar també en el naixement de la Fundació La Vinya, que atén a infants i famílies del barri.

Quan s’han complert cinc anys de la seva mort, es presenta ara un recull de textos,  seleccionats per Joaquim Menacho, que bé podrien configurar una espiritualitat que posa els exclosos en el centre. El quadern ha estat publicat dins de la col·lecció EIDES de Cristianisme i Justícia.

En el seu pròleg, la religiosa Teresa Forcades, confessa que “Josep M. Pañella va ser el primer que em va parlar de Jesús d’una manera que em va afectar” i destaca com al llarg de la seva vida va crear “al seu voltant, allà on passava, espais de solidaritat on els exclosos són reconeguts com a predilectes de Déu i sagrament de la seva presència”. 

Per a Joaquim Menacho, que ha realitzat la tria dels textos, “la vida d’una persona que deixa darrera seu una estela tan significativa, porta a preguntar-nos per les fons d’on va beure, els seus referents i l’origen de tanta energia entregrada”. A partir sobretot d’un escrit seu titulat “Apropant-me als exclosos”, Menacho intenta presentar algunes claus per conèixer la forma de viure l’Evangeli de Jesús tal i com l’entenia i la practicava en Josep M. Pañella: commogut pel patiment de les persones i compromès amb els marges de la ciutat des d’una mirada activa i transformadora.  

“Solidari amb el patiment humà”
Presentació del Quadern EIDES sobre el recull de textos de Josep M. Pañella
Participen:
Roger Torres,jesuïta i membre del patronat d’Arrels
Joaquim Menacho, autor del Quadern i membre de Cristianisme i Justícia
Tere Iribarren, antiga voluntària d’Arrels i amiga de Josep M. Pañella

Dia i hora: 22 d’octubre de 2014, a les 19:30h
Lloc: Arrels Fundació. C/ Riereta, 24. Barcelona 

Ampliació d’informació 

Fecha de la noticia: 
21/10/2014
Archivos Adjuntos

Jesuitas de Cataluña - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net