Comunicat del SJM sobre els incidents als Centres d'Internament d'Estrangers (CIE)

Una de les concentracions davant el CIE de Zona Franca de Barcelona

Amb motiu dels incidents que van tenir lloc durant el Nadal al Centre d'Internament d'Estrangers de Madrid, el Servei Jesuïta a Migrants (xarxa que aplega les institucions dels jesuïtes que treballen en l'àmbit de la immigració) ha fet públic un comunicat en el que denuncia els incidents i vagues de fam que es produeixen periòdicament en aquest tipus de centres, com a conseqüència de la incomunicació i la desinformació de les persones internes, així com de les condicions de la seva estada, que generen, de forma reiterada tensió en la convivència. El SJM també considera que el reglament dels CIE que es va aprovar el març de 2014 i que havia de millorar les condicions, no s'està portant a la pràctica. 

"Els recents incidents al CIE de Madrid", diu el SJM, "responen a les precàries condicions d'internament, al tens estat d'ànim de les persones internes i al seu sentiment d'abandonament personal i jurídic". L'organització denuncia que, tot i que la llei diu que els interns als CIE només estan privats de llibertat però mantenen els seus drets, la realitat no és aquesta. Per al SJM els freqüents conflictes i incidents dins dels CIE són la resposta de persones que es rebel·len contra una situació que pateixen i s'han d'entendre com a "crides silencioses al conjunt de la societat".

El SJM treballa visitant i acompanyant interns en alguns dels CIE de l'estat espanyol i, per aquest motiu, ha pogut constatar la situació en què es troben els interns, amb manca d'informació sobre el seu cas, sense assitència social en molts casos, amb restriccions per contactar amb la seva família i fins i tot amb el seu advocat i amb l'amenaça de l'expulsió que es pot produïr en qualsevol moment. "Som testimonis del deteriorament general de les persones als CIE", diu el SJM, "que s'accentúa en els casos de persones vulnerables".

En el seu comunicat, el SJM demana el tancament dels CIE "perquè atempten contra la dignitat i els drets de les persones". Mentrestant, exigeixen que almenys es modifiqui el sistema de gestió dels centres i les condicions d'internament. 

Vetlla de pregària davant el CIE de Barcelona

Precisament en defensa dels drets de les persones internes als CIE, coincidint amb la celebració de la Jornada Mundial de les Migracions, el proper dissabte dia 17 de gener es convoca una vetlla de pregària davant el CIE de Zona Franca de Barcelona. Tindrà lloc a les 7 del vespre i es tracta d'una iniciativa de la Fundació Migra Studium, juntament amb altres entitats cristianes que treballen en l'àmbit de la immigració. Migra Studium és una de les organitzacions que forma part del SJM i que compta amb un grup de visites al CIE de Zona Franca,

Podeu llegir el text íntegre del comunicat en el document adjunt.

Data de la notícia: 
12 de Gener de 2015
Arxius Adjunts

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net