45 anys al costat de les comunitats de l'Àfrica

El P. Agustín Goytisolo, amb col·laboradors/es a Burkina Faso

El jesu√Įta Agust√≠n Goytisolo, que treballa donant suport a la poblaci√≥ m√©s vulnerable a Burkina Faso, acaba de passar uns dies a Barcelona. Goytisolo suma m√©s de 45 anys de dedicaci√≥ al servei pastoral i a la promoci√≥ humana al continent afric√†. Hem aprofitat la seva visita per recordar amb ell algunes de les experi√®ncies viscudes i acostar-nos als projectes en que actualment est√† implicat.

Va ser destinat al Txad el 1968 amb altres companys jesu√Įtes com Francesc Cortadellas o Ignasi Anzizu. Les seves primeres experi√®ncies van ser en parr√≤quies de zones rurals. "A m√©s de la tasca d'animaci√≥ de les comunitats cristianes", recorda, "aviat es presenten urg√®ncies que obliguen a promoure serveis humanitaris, per exemple, les greus fam dels anys 1984 i 1993".¬†Emerg√®ncies com aquesta obliguen a projectes que permetin fer front a l'escassetat que es repeteix per la falta de pluges i per mala gesti√≥ de les collites. En aquest sentit, el P. Goytisolo ens explica amb satisfacci√≥ l'experi√®ncia dels graners comunitaris, anomenats tamb√© bancs de cereals. "Nom√©s dir√© que si es preparen i organitzen b√©, tenen una efic√†cia i una durada insospitats. Una carta recent d'una religiosa xilena em donava l'alegria de confirmar-me que a l'est del Txad, a la regi√≥ anomenada Guera, on vaig passar 9 anys, els Graners comunitaris s√≥n eficients i actius. El 1994 vam comen√ßar amb uns deu graners i han arribat a organitzar fins a 200 graners a tota la zona".

Del Txad a Burkina Faso

Agust√≠n Goytisolo treballa ara, des de 2005, a Burkina Faso, un altre dels pa√Įsos que forma part de la Prov√≠ncia d'√Äfrica Occidental de la Companyia de Jes√ļs, que compta amb 250 jesu√Įtes a 10 pa√Įsos de parla francesa. All√† dirigeix el Centre d'Espiritualitat "PAAM Y√īodo", situat a la capital, Ouagadougou. Es tracta d'un centre amb capacitat per acollir 80 persones i que organitza exercicis, recessos, trobades de grups, etc. En definitiva, tal i com ens explica, "√©s un servei important per a una Esgl√©sia -la" burkinab√©"- jove i que va creixent, en nombre per√≤ tamb√© en necessitats".

El centre es troba a la perif√®ria d'una ciutat d'uns dos milions d'habitants, en un gran barri sense aigua, electricitat i altres serveis essencials, cosa que obliga a atendre aquestes necessitats. Per fer front a la pobresa extrema de mares de fam√≠lia, amb molts infants i sense feina, s'han format grups de fins a 80 dones, amb les quals s'ha iniciat, des de 2008, l'experi√®ncia d'oferir microcr√®dits. Goytisolo la valora de forma molt positiva: "aquestes mares poden donar de menjar a la fam√≠lia, ni que sigui un cop al dia. Saben que el reemborsament √©s important, per aix√≤ aquest ha estat del 90 % cada any, el que ens ha perm√®s augmentar una mica el cr√®dit anual, i donar continu√Įtat al projecte. Als nens tamb√© ajudem amb una petita quantitat per anar a l'escola."

Suport a persones afectades pel VIH -Sida

Un altre dels projectes en qu√® treballen aquests √ļltims anys √©s l'atenci√≥ a les persones portadores del virus VIH. Gran part de la seva tasca √©s ajudar a que el tractament amb ARV (antiretrovirals) es dugui a terme correctament. "L'efic√†cia d'aquestes medicines est√† condicionada a la continu√Įtat, i per a molts i moltes √©s dif√≠cil per m√ļltiples raons. Cal una ajuda, sigui en millor alimentaci√≥ sigui amb un seguiment que mantingui la perseveran√ßa."

Al costat de l'acollida, formaci√≥ i acompanyament, ens explica com ha impulsat tamb√© la creaci√≥ d'un centre d'acollida per a les persones que es troben en una situaci√≥ de m√©s precarietat. Aquests projectes s'integren a la xarxa AJAN de suport a persones afectades pel VIH, impulsada pels jesu√Įtes a √Äfrica i que, com diu el P. Goytisolo "fa una gran tasca per a aquests m√©s pobres, persones de les perif√®ries, de les que ens parla sovint el papa Francesc."

Data de la not√≠cia: 
05 de Juny de 2014

Jesu√Įtes de Catalunya - c/ Roger de Ll√ļria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net