20è aniversari del Banc de Recursos

Membres de l'entitat, amb col·laboradors i voluntaris en la celebració del 20è aniversari

La Fundació Banc de Recursos acaba de celebrar els seus 20 anys. Aquesta entitat, pionera en la reutilització de recursos, va néixer sota l'impuls del jesuïta Jesús Lanao, que ara fa 20 anys, es va adonar del malbaratament d'equipaments i que encara poden ser útils per a moltes persones o organitzacions. 

El Banc de Recursos, va sorgir doncs amb aquesta idea de reutilitzar material i fer un servei social als col·lectius que ho necessiten. L'entitat recull excedents materials d'empreses i particulars i els envia a organitzacions que treballen en altres països o bé a casa nostra mateix. Equips informàtics, maquinària agrícola, material escolar, material mèdico-quirúrgic o eines i maquinària per a escoles-taller són exemples del tipus de material que es recull i es redistribueix. D'aquesta manera, al llarg de 20 anys, el Banc de Recursos ha treballat per enfortir les xarxes solidàries i, al mateix temps, conscienciar els ciutadans de la necessitat de fer un ús més racional dels béns materials.  

Fomentar la solidaritat i protegir el medi ambient

El director de l'organització, Jesús Lanao, explica que "tenim una funció social però també mediambental". Alguns dels equipaments reutilitzats gràcies al Banc de Recursos s'haurien convertit en deixalles fa anys, mentre que gràcies a l'entitat, encara funcionen. Per això Lanao celebra que actualment hi hagi moltes més entitats que es dediquen a la promoure la reducció, reutilització i reciclatge en benefici del medi ambient.

Però a banda d'aquest servei de redistribució, anomenat el Pont Solidari, el Banc de Recursos porta a terme també projectes de cooperació tècnica, sobretot al Txad i a Bolívia, així com de sensibilització a les empreses per promoure la Responsabilitat Social Corporativa. En els darrers anys, responent al context de crisi econòmica i a la situació de moltes famílies, l'entitat també ha posat en marxa el Pont Alimentari, projecte per reduir el malbaratament d’aliments. Consisteix en la redistribució d'aliments cuinats o frescos excedents d'empreses o restaurants, a entitats socials. 

Reconeixement al voluntariat

L'acte de celebració dels 20 anys de l'entitat va reunir el passat 10 de novembre col·laboradors, voluntaris i administracions que li han fet costat. Va tenir lloc a l’Espai Jove La Fontana i va ser una oportunitat per agrair la feina dels voluntaris i voluntàries que han passat al llarg d'aquest 20 anys per l'entitat i que fan possible la seva tasca. Actualment en són una cinquantena. Els dos voluntaris més veterans van rebre un distintiu que reprodueix el logotip de la Fundació com a mostra d'aquest reconeixement a la tasca dels voluntaris.

En aquest enllaç podeu llegir l'entrevista a Jesús Lanao que ha publicat el portal xarxanet.org amb motiu del 20è aniversari de l'entitat.

Més informació al web www.bancderecursos.org.

Data de la notícia: 
18 de Novembre de 2016

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net