Xavier Albó, Premi Internacional Linguapax 2015

Xavier Alb√≥, jesu√Įta i lingu√Įsta, en una entrevista per TV3

El jesu√Įta catal√† i ling√ľista Xavier Alb√≥ √©s el guardonat amb el Premi Internacional Linguapax 2015. Entre les candidatures presentades, el jurat ha valorat els m√®rits de Xavier Alb√≥, expert en ling√ľ√≠stica i antropologia, que treballa activament amb les comunitat ind√≠genes de Bol√≠via. Aquest premi s'atorga com a reconeixement a ling√ľistes, investigadors i entitats de la societat civil que hagin destacat per la promoci√≥ de la diversitat ling√ľ√≠stica o de l'educaci√≥ multiling√ľe.

El jurat del premi, format per quaranta experts internacionals, ha valorat de manera molt positiva els m√®rits de Xavier Alb√≥, tot fent esment de la seva condici√≥ d'erudit i alhora d'activista, que ha dedicat la seva actuaci√≥, al llarg de tota la seva vida, als ind√≠genes i als drets dels ind√≠genes. Xavier Alb√≥ √©s una de les persones m√©s actives, compromeses i reconegudes que treballen en l'√†mbit de les lleng√ľes a Am√®rica Llatina. Estudi√≥s de l‚Äôaimara, del qu√≠txua i del guaran√≠, ha intervingut i participat en nombroses reunions de l√≠ders indis, i ha assessorat els governs sobre tota mena d'aspectes relacionats amb les lleng√ľes. Xavier Alb√≥ √©s autor i coautor de nombrosos articles i llibres, dedicats a l'antropologia, la hist√≤ria, les ci√®ncies socials, la ling√ľ√≠stica i la socioling√ľ√≠stica, amb una especial incid√®ncia en les comunitats ind√≠genes de Bol√≠via.

Linguapax Internacional √©s una organitzaci√≥ no governamental creada per la UNESCO l'any 1987 i dedicada a la valoraci√≥ i protecci√≥ de la diversitat ling√ľ√≠stica mundial. Xavier Alb√≥ no √©s el primer jesu√Įta que rep aquest premi, ja que l'any 2002 es va recon√®ixer Bartomeu Meli√†, ling√ľista i antrop√≤leg nascut a Mallorca i establert a Paraguai, reconegut estudi√≥s de la llengua i cultura guaran√≠. L‚Äôacte de lliurament del premi es far√† properament en un acte p√ļblic.

Font: Web de Linguapax

Data de la not√≠cia: 
26 de Febrer de 2015

Jesu√Įtes de Catalunya - c/ Roger de Ll√ļria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net