Un jesuïta espanyol nomenat Prefecte de la Secretaria per a l'Economia de la Santa Seu

Juan Antonio Guerrero, en una estada a Moçambic

El Vaticà ha comunicat aquest matí el nomenament del jesuïta espanyol Juan Antonio Guerrero com a Prefecte de la Secretaria per a l’Economia de la Santa Seu. Començarà a exercir aquest servei a partir del proper mes de gener. Guerrero va ser Superior Provincial de la Companyia de Jesús a Castella entre els anys 2008 i 2014, i actualment, des de 2017 és el delegat del P. General de la Companyia de Jesús per a les cases i obres interprovincials a Roma. També és conseller del P. General.

"Com a jesuïta és una alegria rebre una missió directament del Papa. És una manera privilegiada de realitzar la meva vocació", ha dit. Ell mateix ha reconegut que aquest nomenament ha estat una cosa totalment inesperada, que ha acollit amb humiliat i confiança. 

Juan Antonio Guerrero va néixer el 1959 a Mèrida, va estudiar al Col·legi San José de Villafranca de los Barros i va entrar a la Companyia de Jesús amb 20 anys, quan estava fent estudis d’economia. La seva formació inclou la llicenciatura en Economia, a la Universitat Autònoma de Madrid, així com en Filosofia i Teologia a Madrid i Brasil. A més, va fer estudis de Filosofia Política a Boston. Va ser ordenat sacerdot el 30 de març de 1992. La seva primera missió va ser la de professor de Filosofia i Política a la Universitat Pontifícia Comillas, on preparava el seu doctorat, que va interrompre al ser destinat, el 2003, a desenvolupar el càrrec de mestre de novicis.

Després d’això va ser nomenat superior de la província jesuítica de Castella etapa durant la qual va participar al procés d’integració i reorganització de les províncies jesuítiques espanyoles. Després va ser destinat a Moçambic i posteriorment va ser cridat a Roma per a convertir-se en Superior Major de les cases internacionals que la Companyia de Jesús hi té, incloent, entre elles, la Pontifícia Universitat Gregoriana, el Pontifici Institut Bíblic, l’Institut Oriental i les cases de formació. A més va ser nomenat conseller del Pare General. Aquesta etapa romana li ha permès començar a conèixer la cúria vaticana, cosa que l’ajudarà sens dubte en l’etapa que ara comença.  

En aquestes diverses ocupacions sempre ha tingut present la crida dels pobres. Llocs com Brasil, Moçambic o El Pozo del Tío Raimundo a Madrid han deixat la seva empremta en la seva sensibilitat i caràcter. Així ho plasma al llibre «Vidas que sobran: los excluidos de un mundo en quiebra» (Sal Terrae, 2003) del que és coautor. 

Davant la notícia del seu nomenament, el Superior General de la Companyia de Jesús, Arturo Sosa SJ ha manifestat l’alegria de la Companyia de Jesús i la seva disponibilitat per al servei al Sant Pare i a la Santa Seu. El P. General ha demanat que permeti al P. Guerrero desenvolupar la tasca de prefecte sense ser ordenat bisbe, de manera que, quan acabi el temps d’aquest servei pugui reincorporar-se a la seva vida ordinària com a jesuïta.

Per la seva banda, l’actual Superior Provincial dels Jesuïtes a Espanya, el P. Antonio España SJ, ha manifestat l’alegria per aquesta prova de confiança i el seu reconeixement a la vàlua del P. Guerrero. També ha volgut destacar alguns trets del seu caràcter que l’ajudaran en el complex món en el que li toca ara exercir la seva tasca. "La seva espontaneïtat apareix quan converses amb ell", ha dit d'ell. "Resulta destacable la seva capacitat per detectar problemes i definir-los de la millor manera possible. Té una gran disposició al diàleg i a l’escolta. També sap com articular i exposar les seves idees de forma clara i ferma. Per això, precisament, la Companyia de Jesús ha comptat amb ell per al govern intern. Manté i cultiva l’amistat de forma intensa amb els més propers".

El Superior dels Jesuïtes a Espanya també ha volgut destacar que "és una persona preocupada pels problemes del món actual, sobretot per la pobresa, l’allunyament de la fe a la societat occidental, el desgast econòmic de l’individu i el sofriment injust de tants pobles en el món. Això li ha format un caràcter que es deixa sorprendre per les cultures que visita, sempre disposat a aprendre’n i a buscar respostes des de l’Evangeli. És un home prudent, discret i assossegat en prendre decisions. A més, en moments delicats ha afrontat amb pau situacions d’incomprensió i dissensió amb l’objectiu de buscar la unitat i la millor solució al problema. Si hi ha un tret que unifica tot el que podem dir de Juan Antonio és la lleialtat i la fidelitat a la paraula donada. No dubto que en aquest nou càrrec sabrà analitzar la situació, dialogar amb els equips i posar en pràctica les línies estratègiques que determini el Papa".

Data de la notícia: 
14 de Novembre de 2019

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net