Tertúlia sobre els abusos sexuals a l'Església, a Cristianisme i Justícia

El centre acollí un diàleg sobre aquesta problemàtica

Aquest dimecres 15 de maig una vintena de persones van participar en un diàleg i anàlisi convocat per Cristianisme i Justícia sobre els abusos sexuals a Església. La trobada va comptar amb membres del centre d’estudis Cristianisme i Justícia, i també algunes persones que treballen a l’entorn d’aquest tema en diverses congregacions religioses.

El tema es va abordar des d’una perspectiva social, psicològica, teològica i religiosa, intentant identificar les causes d’aquests abusos i els canvis que s’haurien de produir a l’Església per evitar que això es torni a repetir i donar una resposta a les víctimes i la societat.

El diàleg obert entre tots els assistents i moderat per Jaume Flaquer va tenir com a punt de partida les aportacions inicials de tres convidats, que van oferir aproximacions al tema des de perspectives diverses. El jesuïta, psicòleg i teòleg Luis María García Domínguez; la psicòloga i cap de relacions institucionals de la Fundació Vicki Bernadet, Pilar Polo; i l’escolapi i catedràtic emèrit d’antropologia biològica a la UAB Ramon Maria Nogués.

Luis Maria García va iniciar la seva intervenció destacant com “escoltar i acompanyar les víctimes et canvia la perspectiva”. Va parlar també d’alguns dels factors que han afavorit la impunitat i la falta d’una resposta adequada a la problemàtica per part de l’Església. A partir de la seva àmplia experiència en la formació de jesuïtes, va explicar com cal treballar aquesta qüestió ja des de la selecció i formació dels qui volen entrar a la vida religiosa.

La psicòloga Pilar Polo va explicar com els abusos es produeixen sobretot quan es donen dues condicions: el poder i l’oportunitat. I va exposar els mecanismes que utilitzen els abusadors, per detectar la vulnerabilitat en les víctimes i guanyar-se la seva confiança. Per això, va dir, hauríem de ser capaços de detectar nosaltres aquestes vulnerabilitats per enfortir-les.

Des de la perspectiva de la neurobiologia, Ramon M. Nogués va apuntar alguns factors que podrien estar vinculats a les causes dels abusos, tot i reconeixent i insistint que no serien suficients per explicar-los.

Al llarg del diàleg van anar sorgint diverses qüestions, com l’entorn que en alguns casos no ha estat capaç de veure l’abús o s’ha convertit en encobridor. En aquest sentit es va parlar dels elements que poden afavorir la prevenció i la protecció dels menors. Pilar Polo va destacar la feina de centres i docents que ja estan treballant per poder abordar aquestes qüestions d’una forma adequada amb els infants i joves, empoderant-los i afavorint entorns en els quals els menors poden identificar i verbalitzar el què els està passant sigui a l'escola, en l'àmit familiar o a qualsevol altre espai.

També en aquesta línia va sortir la importància de formar-se en el saber escoltar i acompanyar, perquè les persones que són receptores de la verbalització d’un abús per part d’un menor sàpiguen com han de respondre.

Tots els participants van coincidir en la necessitat de parlar i reflexionar sobre aquesta qüestió, ja que les xifres d’abusos a menors en els diversos àmbits en què es produeixen són aclaparadores i dramàtiques. Per això, Cristianisme i Justícia té la voluntat de continuar sobre aquest tema en els propers mesos.

Data de la notícia: 
16 de Maig de 2019

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net