Reviure el misteri pasqual des de la soledat, el sofriment i l'anhel de felicitat

Des de dijous sant fins la vetlla pasqual tindrà lloc el Recés a Ciutat a l'església dels jesuïtes de Barcelona

Reviure el misteri pasqual des de tres situacions, individuals i socials: la soledat, el sofriment i l'anhel de felicitat i alegria. Aquesta és la proposta d'aquest any del Recés a Ciutat, que tindrà lloc a l'església dels jesuïtes del carrer Casp de Barcelona, i que acompanyarà, aquest any, el jesuïta Josep M. Rambla, teòleg i especialista en espiritualitat ignasiana.
 
Del dijous sant fins a la vetlla pasqual de dissabte, el "Recés a Ciutat" és una iniciativa dels Jesuïtes de Catalunya i del seu centre Cristianisme i Justícia, que vol ajudar a viure la intensitat d'aquests dies de Setmana Santa integrant les celebracions litúrgiques i unes sessions de reflexió i pregària. L'objectiu de fons és connectar tot allò que els cristians celebren i recorden aquests dies amb la realitat del món d'avui.
 
La nit us és tan clara com el dia
 
El Recés està encapçalat pel lema del Salm 139 "Senyor, la nit us és tan clara com el dia" i ens recorda que el Crist "passà per la soledat, aquesta epidèmia que s'estén per tot arreu, pel dolor que mai deixa d'assetjar-nos... però fou escoltat i esdevingué causa de salvació, origen d'una vida nova". 
 
Així, a la meditació del dijous sant al vespre, després de la celebració de la Cena del Senyor, Josep Rambla ens presentarà un Jesús sol, abandonat i traït, que assumeix la soledat del nostre món: persones atrapades a les nostres fronteres o empresonades injustament, joves perduts en els deserts de les nostres metròpolis. Però al mateix temps, ens presentarà la soledat com a espai de confiança, on hom hi viu el sentit més profund de la condició humana. 
 
El matí de divendres sant la pregària ens situa davant del dolor: l'horror de la fam, la tortura, la injustícia... Però, com assenyala Rambla "el cristianisme no és una exaltació del sofriment" i el dolor del Crist atrau tot el dolor del món i el salva. "Si el nostre sofriment neix de la mateixa lluita contra el patiment dels altres, es converteix en llum enmig de la indiferència". 
 
Dissabte sant ens marca el camí cap a la plenitud i la vida. La fidelitat fins a a la creu port Jesús a la plenitud. En el món d'avui, on parlar de felicitat i alegria pot semblar insultant, aquesta alegria que ens desvetlla el misteri pasqual ve de viure el goig de la fraternitat i la misericòrdia, d'una vida sòbria i reconciliada amb totes les coses.
 
El programa del Recés a Ciutat inclou les meditacions guiades per Josep M. Rambla i les celebracions litúrgiques de la Setmana Santa: dijous, la Cena del Senyor; divendres la celebració del misteri de la mort de Jesús i tot seguit un via Crucis conduït pel P. Francesc Roma SJ amb textos i música de la passió segons sant Mateu de Bach; i dissabte, la vetlla pasqual.
 
Podeu descarregar el programa en aquest enllaç. A la pàgina web de Cristianisme i Justícia podreu trobar i descarregar les meditacions del recés. Hi podeu accedir aquí.
 
Data de la notícia: 
20 de Març de 2018
Arxius Adjunts

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net