Respondre a les necessitats, transformar les realitats

Els equips directius del sector social en una jornada de treball sobre l'acompanyament

El sector social de la Companyia de Jesús a Catalunya el composen un grup d'entitats no massa grans però molt arrelades al territori. Són la Fundació Salut Alta (Badalona), la Fundació La Vinya (L'Hospitalet del Llobregat), la Fundació Carles Blanch (Badalona), la Fundació Migra Studium (Barcelona) i Arrels Sant Ignasi (Lleida). Totes aquestes entitats tenen en comú el fet de realitzar una bona part del treball amb voluntariat, prioritzar realitats d'exclusió social severa, intentant modestament i en la mesura de les seves possibilitats, ajudar a transformar aquelles realitats que provoquen patiment i exclusió. 

Partint d'històries i orígens diversos, les entitats es van trobant per intentar coordinar el seu treball, compartir bones pràctiques i fer que aquella feina que cadascú realitza en el seu territori pugui ser més coneguda i tenir una major projecció. Per aquest motiu, durant les darreres setmanes hi han hagut dues trobades amb l'objectiu de seguir fent junts aquest camí.

Justícia, llibertat, compromís i resistència

A finals de gener, a la seu de Cristianisme i Justícia es va reunir a una vuitantena de treballadors i voluntaris de les diverses entitats sota el títol Justícia, Llibertat, Compromís i Resistència, quatre valors dels molts que motiven el treball diari de les desenes de voluntaris i voluntàries en aquestes entitats. L'advocat i activista Josetxo Ordóñez va exposar un panorama d'aquests valors i després quatre voluntaris de quatre entitats van presentar el seu punt de vista des de la seva experiència.

L'acompanyament dins de les entitats

I el passat 6 de febrer, al Monestir benedictí de Sant Pere de les Puel·les, es van reunir els equips directius de totes les entitats amb un tema únic: l'acompanyament dels nostres equips.

L'acompanyament forma part de l'ideari de la major part de les entitats del sector. Acompanyament a les persones que s'atansen amb les seves necessitats, acompanyament als voluntaris i voluntàries, i acompanyament també als equips de professionals. Posar al centre les persones, i transformar les realitats obliga a anar molt més enllà d'oferir uns serveis, obliga a intentar ser coherents amb una idea de societat que ja volem viure dins les entitats.

Quan els entorns es tecnifiquen, es fan més complexos, les entitats creixen... es manifesten tensions que interessava posar sobre la taula i així es va fer durant la jornada. Va acompanyar -i mai millor dit-, l'Ernest Botargues, responsable de l'àrea d'acció social de l'Escola Pia.

Les dues trobades que es van succeir en pocs dies demostren el compromís de les entitats pròpies i vinculades a la Companyia de Jesús a Catalunya de seguir fent camí juntes, sent pont entre realitats socials molt diverses, per ajudar allà on són a construir una societat una mica més habitable.

Data de la notícia: 
17 de Febrer de 2017

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net