Relats ignasians. Parlen els testimonis

S'ha publicat aquest recull de narracions de la vida d'Ignasi

La tasca de sant Ignasi en la fundació de la Companyia de Jesús, així com altres aspectes de la seva vida i llegat són tractats a multitud d'obres. Ara però, el Grup de Comunicació Loyola, sota el segell editorial Mensajero, acaba de presentar una aproximació a la figura d'Ignasi de Loiola des d'una perspectiva diferent. Es trata de "Relatos Ignacianos. Hablan los testigos", un recull de relats seleccionats pel jesuïta català Miquel Lop, que pretenen col·laborar al coneixement més complet d'Ignasi recollint narracions de la seva vida, moltes d'elles oblidades pels historiadors però de gran interès per al lector modern.

Ara bé, no cal confondre això amb una falta de rigor, sino que cal fer notar, puntualitza la presentació del llibre, que no hi ha res de llegendari o inventat. Tots els fets recollits són narrats pels seus autors com a veritables i estan recollits a la magna obre Monumenta Historica Societatis Iesu. Així, sempre es fa constar l'autor de la narració i la cita del document que la conté per a qui vulgui comprovar-ho.

Ignasi a través del testimoni dels qui el van conèixer

S'han escollit les narracions que provenen, en la seva majoria, de testimonis directes, amb la finalitat d'ajudar al lector a completar la figura de sant Ignasi que coneix. A la primera part es troben fets de la seva vida fins a la fundació de la Companyia de Jesús, mentre que a la segona, es recullen anècdotes o fets que responen a actituds bàsiques d'Ignasi durant el seu generalat a Roma. L'autor adverteix que part del material que ofereix el llibre prové de textos que foren silenciats fins a principis del segle XX, probablement per considerar inapropiat donar a conèixer alguns dels episodis que narren.  

L'objectiu de la selecció és oferir al lector un índex el més complet possible del que van deixar escrit aquells que van conviure amb Ignasi. El P. Miquel Lop SJ, autor del recull, és doctor en teologia per la Pontificia Universitat Gregoriana i la seva trajectòria acadèmica s'ha centrat en la traducció i edició de textos de les fonts ignasianes. 

Data de la notícia: 
09 de Març de 2017

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net