Recés de Quaresma peregrinant al costat d’Ignasi de Loiola i Mary Ward

La religiosa britància Mary Ward és una de les protagonistes del recés d'aquest any

Aquest dimecres hem iniciat el temps de Quaresma, per als cristians és temps de preparació per celebrar la passió, la mort i la resurrecció de Jesucrist. La Companyia de Jesús, a través del portals web de pregària www.espaisagrat.org i www.pregaria.cat proposa aquest any un Recés de Quaresma que ressegueix el camí de dos pelegrins: Ignasi de Loiola, noble espanyol del segle XVI que va esdevenir fundador dels jesuïtes i Mary Ward, religiosa i pedagoga britànica del segle XVII, que fundà una congregació religiosa en la que, trencant els esquemes de l’època, les religioses treballaven activament, no es sotmetien a clausura ni vestien hàbit, fet pel qual va ser acusada d’heretgia i fins i tot empresonada.

Si el recés de Quaresma és una oportunitat per aturar-se, i, en definitiva, un itinerari de conversió, el camí fet per Ignasi i Mary, el seu mateix itinerari vital, pot ajudar-nos a fer una aturada en la nostra vida, prendre consciència de tot allò que vivim i ens envolta, i veure com ens agradaria respondre-hi. Els dos protagonistes d’aquest recés van trobar que la seva amistat amb Jesús va canviar la seva manera de pensar i van aprendre a deixar anar fins els seus somnis més preuats per lliurar la iniciativa de la seva vida a Déu. 

El Recés ha estat elaborat pel jesuïta Paul Nicholson i publicat als portals de pregària de la Companyia de Jesús www.sacredspace.ie i pray-us-you.go.org. La Companyia de Jesús a Catalunya n’ha fet la traducció al català que podeu trobar en la seva versión on-line a www.espaisagrat.org i també descarregar-lo en pdf a www.pregaria.cat.

Consisteix a 7 sessions de pregària amb una introducció, una lectura i uns punts de reflexió. A l’inici es donen una sèrie de recomanacions per a realitzar-lo, sigui dedicant-hi una estona al dia durant el temps de quaresma, o bé trobant un dia sencer per fer tot el recés. També és possible utilitzar-lo com a guia d’un recés en comunitat.

Recursos i propostes durant la Quaresma

A més del Recés, durant el temps de Quaresma la Companyia de Jesús ofereix diversos materials, recursos i activitats per viure aquest temps amb sentit i per respondre a la crida als cristians del Papa Francesc al seu missatge de quaresma “a encarnar més intensament i concretament el misteri pasqual en la vida personal, familiar i social”. Francesc assenyala el sentit avui del dejuni, la pregària i l’almoina, recordant que es tracta d’aprendre a canviar la nostra actitud amb els altres i amb les criatures, de saber renunciar a la idolatria i a l’autosuficiència del nostre jo i de sortir de la niciesa de viure i acumular-ho tot per a nosaltres mateixos, creient que així ens assegurem un futur que no ens pertany.

Per això, la web www.pregaria.cat inclourà durant aquests dies, continguts marcats per aquest temps litúrgic, com les homilies corresponents a les celebracions de Quaresma, o els dibuixos de Patxi Fano que visualment ajuden els infants a comprendre l’essencial de l’Evangeli de cada diumenge.

Pel què fa a les propostes presencials, destaquem el Recés de Quaresma a la Cova Sant Ignasi de Manresa, del 29 al 31 de març, acompanyat pel jesuïta David Guindulain. Es realitzarà també aquest any, enmig del temps de quaresma la tradicional vetlla a Montserrat i caminada a Manresa, una experiència que precisament connecta amb la temàtica del Recés d’aquest anys, ja que recorda la conversió d’Ignasi, que de soldat va esdevenir pelegrí.

Convocatòria ja consolidada és l'"Stop de Quaresma", que el jesuïta Francesc Roma ofereix a l'Església del Sagrat Cor del carrer Casp de Barcelona. Es tracta d'una trobada a l'entorn de la música, el silenci, la reflexió i la pregària, que tindrà lloc els dies 27 i 28 de març, des de les 19:30h fins a les 20.45h

Els qui prefereixen un suport en text tradicional per acompanyar el temps de quaresma, poden recórrer al llibre "Tornar a Déu", publicat per l'editorial Claret, una guia per pregar amb els Evangelis del temps de Quaresma i fins a la Setmana Santa i amb els comentaris a aquests evangelis publicats al web “espaisagrat.org”. 

Podreu anar trobant la informació i convocatòries actualitzades de les diverses activitats a la nostra agenda

Descarregeu el recés en pdf en aquest enllaç: Recés de Quaresma i si ho preferiu, accediu a la versió online aquí

Data de la notícia: 
07 de Març de 2019

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net