Quaresma en clau d'hospitalitat

Des de la Companyia de Jesús, diverses propostes ajuden a viure amb sentit el temps de quaresma

En el seu missatge per a la Quaresma 2017, que acabem de començar, el papa Francesc convida a aprofitar aquest temps "per renovar-se en l'encontre amb Crist viu en la seva Paraula, en els sagraments i en el proïsme". I recorda que "la Quaresma és un temps propici per obrir la porta a qualsevol necessitat i reconèixer en ell o en ella el rostre de Crist". 
 
Francesc, al missatge que titula "La Paraula és un do. L'altre és un do" es fixa en la paràbola de l'home ric i el pobre Llàtzer de l'Evangeli de Lluc perquè "ens fa obrir la porta del nostre cor a l'altre, perquè cada persona és un do, tant si és un veí nostre com si és un pobre desconegut". "Llavors", afirma, "viurem i donarem un testimoniatge ple de l'alegria de la Pasqua". 
 
En aquest temps litúrgic important, en el qual convé -com assenyala el Papa- aturar-nos i dedicar un temps a l'escolta i la pregària, la Companyia de Jesús a Catalunya ofereix diverses propostes, activitats i recursos per ajudar-hi. Conscients que no sempre és fàcil trobar l'espai i el moment en el tràfec de la vida diària, les iniciatives que es proposen s'han anat adaptant, en els darrers anys, a la realitat que vivim, generant nous formats. Així, a les celebracions, recessos o pregàries que es poden fer a les parròquies i comunitats cristianes, o els llibres i textos per aprofundir, s'hi han anat afegint propostes que arriben a través de les noves tecnologies i a les que podem tenir accés a través d'internet.

Recés en clau d'Hospitalitat a Manresa
Una de les novetats d'aquest any és el recés de Quaresma que tindrà lloc el segon cap de setmana de març a la Cova Sant Ignasi de Manresa. Si en el seu missatge de Quaresma, el Papa Francesc ens anima a "obrir les nostres portes als dèbils i pobres", aquest serà precisament un recés en clau d'hospitalitat. El conduirà el delegat del sector social de la Companyia de Jesús, el jesuïta Alberto Ares, des de la premissa que "el cristià és cridat a estendre ponts saltant els límits del que és legal/il·legal, pur/impur, inclusió/exclusió". En aquest peregrinar es presenten diversos interrogants i cruïlles que s'abordaran al llarg del recés. 
 
Stop de Quaresma a l'Església de Casp
Convocatòria ja consolidada és l'"Stop de Quaresma", que el jesuïta Francesc Roma ofereix a l'Església del Sagrat Cor del carrer Casp de Barcelona. Es tracta d'una trobada a l'entorn de la música, el silenci, la reflexió i la pregària.
 
Recés on-line
En format online trobareu el recés que podeu seguir a través del web www.espaisagrat.org. Aquest any el recés se centra en les últimes paraules pronunciades per Jesús a la creu, a través de reflexions extretes del llibre Les set últimes paraules, del jesuïta nord-amercià James Martin SJ. 
 
Exercicis Espirituals d'iniciació
Si estem parlant d'un temps propici per a fer una aturada, pot ser un bon moment també per a fer Exercicis Espirituals, que són precisament una pedagogia que ajuda a aturar-se, rellegir la pròpia vida i descobrir per on enfocar el futur. A banda de la programació habitual d'Exercicis, la Cova Sant Ignasi de Manresa presenta una proposta específica, coincidint amb el final de la Quaresma, del 7 al 12 d'abril. Es tracta d'una iniciativa adreçada a persones d'entre 18 i 35 anys que vulguin fer una primera iniciació als Exercicis Espirituals de Sant Ignasi. Estaran acompanyats per Llorenç Puig, delegat dels jesuïtes a Catalunya, i Marga Bofarull religiosa del sagrat cor i presidenta de l'Institut Borja de Bioètica.
 
Tornar a Déu
Els qui prefereixen un suport en text tradicional per acompanyar el temps de quaresma, poden recórrer al llibre "Tornar a Déu", publicat per l'editorial Claret. Es tracta d'una guia que ajuda a pregar amb els Evangelis del temps de Quaresma i fins a la Setmana Santa. 
 
Podreu anar trobant la informació i convocatòries actualitzades de les diverses activitats a la nostra agenda. 
 
Data de la notícia: 
07 de Març de 2017

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net