Quaresma en clau d'hospitalitat

Des de la Companyia de Jes√ļs, diverses propostes ajuden a viure amb sentit el temps de quaresma

En el seu missatge per a la Quaresma 2017, que acabem de comen√ßar, el papa Francesc convida a aprofitar aquest temps "per renovar-se en l'encontre amb Crist viu en la seva Paraula, en els sagraments i en el pro√Įsme". I recorda que "la Quaresma √©s un temps propici per obrir la porta a qualsevol necessitat i recon√®ixer en ell o en ella el rostre de Crist".¬†
 
Francesc, al missatge que titula "La Paraula és un do. L'altre és un do" es fixa en la paràbola de l'home ric i el pobre Llàtzer de l'Evangeli de Lluc perquè "ens fa obrir la porta del nostre cor a l'altre, perquè cada persona és un do, tant si és un veí nostre com si és un pobre desconegut". "Llavors", afirma, "viurem i donarem un testimoniatge ple de l'alegria de la Pasqua". 
 
En aquest temps lit√ļrgic important, en el qual conv√© -com assenyala el Papa- aturar-nos i dedicar un temps a l'escolta i la preg√†ria, la Companyia de Jes√ļs a Catalunya ofereix diverses propostes, activitats i recursos per ajudar-hi. Conscients que no sempre √©s f√†cil trobar l'espai i el moment en el tr√†fec de la vida di√†ria, les iniciatives que es proposen s'han anat adaptant, en els darrers anys, a la realitat que vivim, generant nous formats. Aix√≠, a les celebracions, recessos o preg√†ries que es poden fer a les parr√≤quies i comunitats cristianes, o els llibres i textos per aprofundir, s'hi han anat afegint propostes que arriben a trav√©s de les noves tecnologies i a les que podem tenir acc√©s a trav√©s d'internet.

Recés en clau d'Hospitalitat a Manresa
Una de les novetats d'aquest any √©s el rec√©s de Quaresma que tindr√† lloc el segon cap de setmana de mar√ß a la Cova Sant Ignasi de Manresa. Si en el seu missatge de Quaresma, el Papa Francesc ens anima a "obrir les nostres portes als d√®bils i pobres", aquest ser√† precisament un rec√©s en clau d'hospitalitat. El conduir√† el delegat del sector social de la Companyia de Jes√ļs, el jesu√Įta Alberto Ares, des de la premissa que "el cristi√† √©s cridat a estendre ponts saltant els l√≠mits del que √©s legal/il¬∑legal, pur/impur, inclusi√≥/exclusi√≥". En aquest peregrinar es presenten diversos interrogants i cru√Įlles que s'abordaran al llarg del rec√©s.¬†
 
Stop de Quaresma a l'Església de Casp
Convocat√≤ria ja consolidada √©s l'"Stop de Quaresma", que el jesu√Įta Francesc Roma ofereix a l'Esgl√©sia del Sagrat Cor del carrer Casp de Barcelona. Es tracta d'una trobada a l'entorn de la m√ļsica, el silenci, la reflexi√≥ i la preg√†ria.
 
Recés on-line
En format online trobareu el rec√©s¬†que podeu seguir a trav√©s del web www.espaisagrat.org. Aquest any el rec√©s se centra en les √ļltimes paraules pronunciades per Jes√ļs a la creu, a trav√©s de reflexions extretes del llibre Les set √ļltimes paraules, del jesu√Įta nord-amerci√† James Martin SJ.¬†
 
Exercicis Espirituals d'iniciació
Si estem parlant d'un temps propici per a fer una aturada, pot ser un bon moment tamb√© per a fer Exercicis Espirituals, que s√≥n precisament una pedagogia que ajuda a aturar-se, rellegir la pr√≤pia vida i descobrir per on enfocar el futur. A banda de la programaci√≥ habitual d'Exercicis, la Cova Sant Ignasi de Manresa presenta una proposta espec√≠fica, coincidint amb el final de la Quaresma, del 7 al 12 d'abril. Es tracta d'una iniciativa adre√ßada a persones d'entre 18 i 35 anys que vulguin fer una primera iniciaci√≥ als Exercicis Espirituals de Sant Ignasi. Estaran acompanyats per Lloren√ß Puig, delegat dels jesu√Įtes a Catalunya, i Marga Bofarull religiosa del sagrat cor i presidenta de l'Institut Borja de Bio√®tica.
 
Tornar a Déu
Els qui prefereixen un suport en text tradicional per acompanyar el temps de quaresma, poden recórrer al llibre "Tornar a Déu", publicat per l'editorial Claret. Es tracta d'una guia que ajuda a pregar amb els Evangelis del temps de Quaresma i fins a la Setmana Santa. 
 
Podreu anar trobant la informació i convocatòries actualitzades de les diverses activitats a la nostra agenda. 
 
Data de la not√≠cia: 
07 de Març de 2017

Jesu√Įtes de Catalunya - c/ Roger de Ll√ļria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net