"Preguem sobre la vida, a través de la música contemporània"

Presentació del llibre, el passat 14 de gener

Des de fa més de 15 anys que el teòleg i professor de religió Eloi Aran va iniciar els "prega-rock", un material pastoral elaborat a partir de cançons populars contemporànies, que es va començar a publicar al portal www.pregaria.cat, promogut pels Jesuïtes de Catalunya. Ara, amb ja més de 500 entrades publicades al web, s'acaba de presentar el llibre "Prega-rock. 33 cançons amb valors", amb una primera selecció de cançons i pròleg del músic i teòleg Pepe Laguna.

La idea inicial, explica l'autor, va sorgir en el moment en què es va publicar l'àlbum "Respira", d'Els Pets. En aquell moment, "juntament amb un company vam elaborar uns punts de reflexió i pregària a partir de les cançons de l'àlbum". "Tenim una banda sonora existencial, que ens acompanya al llarg de la vida, llavors per què no fem que aquesta banda sonora laica tingui també un ressò evangèlic?", planteja Eloi Aran.

Després d'aquella primera experiència, que es va distribuir a través del correu electrònic, en van venir més, amb material elaborat a partir de cançons de grups tan diversos com Mishima, Fito & Fitipaldis, Manel, Bruce Springsteen, Amaral, U2 o Shakira. Més endavant, el portal www.pregaria.cat va acollir l'experiència, oferint un espai on publicar els diversos "prega-rock".  

Tot i la sorpresa que pugui causar l'ús d'un material no explícitament religiós, per Aran "no és tan estrany, ja que preguem sobre la vida, i aquesta vida ens vé marcada també a través de les cançons populars contemporànies". Amb tot, l'autor adverteix que no utilitza les cançons com a excusa per parlar del que vol. "Intento no violentar les cançons, ja que s'ha de respectar el sentit amb què han estat fetes". En algunes d'elles hi ha referències més o menys explícites al Transcendent, però el repte, assegura, "és posar en diàleg l'Evangeli amb aquests nous relats que apareixen a través de les cançons". 

Aquest és un material especialment útil i utilitzat per a pastoralistes, catequistes o professors de religió. De fet, el mateix autor, ha convertit l'elaboració dels "prega-rock" en exercici per al seu alumnat a la classe de religió. El llibre que ara s'ha presentat, publicat per Claret, és una selecció de 33 cançons. Algunes d'elles permeten treballar valors com la pau, el perdó, la fragilitat o el desig. També hi ha cançons especialment indicades per als temps litúrgics del Nadal, la Quaresma, la Setmana Santa i la Pasqua. Per a cadascuna d'elles hi ha un comentari, una dinàmica per a treballar la cançó en grup i un material complementari. Les cançons es poden trobar en una llista a spotify.

El llibre es va presentar amb un acte a la llibreria Claret el passat 14 de gener. En podeu veure els detalls en aquesta crònica de Catalunya Religió.

Data de la notícia: 
19 de Gener de 2016

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net