NOTA DE PREMSA: Vides Tancades: vetlla de pregària davant el CIE de Barcelona (Migra Studium)

El Grup de visites al CIE de la Fundació Migra Studium (Servei Jesuïta a Migrants) ha convocat pel dissabte 20 de gener a les 18h, una vetlla de pregària davant el CIE de la Zona Franca de Barcelona. Aquesta és la quarta edició de la vetlla que pretén solidaritzar-se amb la situació dels interns, denunciar les condicions de vida i privació de llibertat que suposen els CIE, i demanar-ne el seu tancament.
 
Gairebé diàriament, inclosos dissabtes i diumenges, alguna persona del grup de voluntaris de la Fundació Migra Studium s'atansa fins a la Zona Franca, creua el control policial per donar resposta a alguna de les 360 peticions de visita que hem rebut al darrer any. No poden oferir gran cosa, però si una estona de conversa i acompanyament, davant una situació de gran tensió i desorientació. Els interns no entenen per què sense haver comès cap delicte se'ls tingui retinguts en unes condicions que tenen més de presó que de qualsevol altra cosa. Alguns són menors, la majoria no saben l'idioma perquè han estat traslladats al CIE provinents de la mateixa frontera, o de pasteres interceptades. Alguns estan malalts... La policia poc preparada per aquestes situacions i a vegades sense els recursos necessaris, es veu desbordada per la tensió.
 
I aquesta realitat no passa a Turquia, ni al Líban ni a cap frontera o país llunyà. Passa diàriament a la Zona Franca de Barcelona. A uns pocs quilòmetres del Passeig de Gràcia de llums rutilants i aparadors en plenes rebaixes. El contrast es fa gairebé insuportable.
 
És per això que des de fa uns anys el grup de voluntaris que visita el CIE organitza una vetlla de pregària amb l'objectiu de donar a conèixer aquesta realitat. Es tracta de solidaritat amb les persones internades al CIE i es tracta també d'un acte de denúncia d'una violència gratuïta que deshumanitza a qui la pateix però que acaba per deshumanitzar-nos a tots i a totes. Així ho formulen els organitzadors “A través de la música, la pregària i el silenci volem apropar-nos a l'altre com un germà i en aquest reconeixement recuperar tots plegats la dignitat sempre amenaçada. I volem alhora pacíficament però fermament demanar el tancament dels CIE d'una vegada i per sempre”.
 
El dissabte 20 de gener a les 18h es celebrarà la vetlla de pregària enguany amb el títol Vides tancades. Organitzada pel grup de voluntaris que visita el CIE té enguany l'adhesió de Acció Catòlica Obrera (ACO), Arrels Sant Ignasi, Associació Dahira Jazboul Xoulob, Càritas Diocesana de Barcelona, Centre Cultural Islamic de Catalunya, Centre Social Domingo Solá (Ekumene), Cristianisme i Justícia, Delegació Diocesana de Pastoral Obrera, Delegació Diocesana de Pastoral Social, Fundació Carles Blanch, Fundació la Vinya, Fundació Privada Viarany, Fundació Salut Alta, JOC Nacional de Catalunya i les Illes, Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MECECC), Justícia i Pau, Santa Anna Hospital de Campanya
 
Més informació:
Informe del Servei Jesuïta a Migrants sobre els CIE a l’Estat espanyol 2016 [descarregar]
Informe de la Fundació Migra Studium sobre el CIE de Barcelona 2016 [descarregar]
 
La Fundació Migra Studium és una entitat creada el 2003 i promoguda per la Companyia de Jesús a Catalunya, que treballa en la defensa de la dignitat i els drets de les persones migrades més vulnerables i els seus fills/es, a través de l'acollida, la formació i la incidència política. Forma part del Servei Jesuïta a Migrants, una xarxa d'entitats present en diverses ciutats de l'Estat espanyol.
Data de la notícia: 
12/01/2018
Arxius Adjunts
Etiquetes: 

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net