NOTA DE PREMSA: Música tradicional de l'Amazònia boliviana a Barcelona

  • La formació musical Ensamble Moxos, formada per joves bolivians, actuarà el proper 13 d’abril a Barcelona, en el marc d’una gira internacional.
  • És un grup musical singular, especialitzat en música antiga i exponent artístic de la Bolívia indígena.
  • El seu treball permet recuperar la rica tradició musical de l’Amazònia boliviana.

El divendres 13 d’abril, la sala d’actes de l’escola Jesuïtes Sarrià – Sant Ignasi de Barcelona acollirà l’actuació de la formació musical Ensamble Moxos. Es tracta d’un dels grups musicals més singulars del món, format per joves indígenes bolivians que han aconseguit mantenir i potenciar la tradició musical de l’Amazònia boliviana, evitant la pèrdua d’aquest fenomen cultural, i esdevenint un dels principals exponents artístics de la Bolívia indígena.

El seu repertori està format per obres de l’anomenat barroc jesuític, que és la música que caracteritzà les reduccions jesuítiques del segle XVII, així com per peces de música indígena tradicional. Han esdevingut testimoni viu de la història de l’orient bolivià i s’han convertit en una de les agrupacions més prolífiques de Bolívia i especialitzada en música antiga, fins al punt que actualment utilitzen només instruments d’època. Per tot plegat han merescut l’atenció de musicòlegs d’arreu del món.

L’Ensamble Moxos arriba a Catalunya amb una vintena de nois i noies d’entre 13 i 30 anys i la direcció de Raquel Maldonado, en el marc d’una gira internacional que els portarà, des del 6 d’abril fins el 23 de juny a realitzar uns 60 concerts a vuit països diferents i a actuar, entre d’altres, a la seu del parlament europeu de Brussel·les o al Festival Internacional de Músiques Religioses de Fez, al Marroc.

A Barcelona oferiran un concert obert al públic a l’escola Jesuïtes Sarrià-Col·legi Sant Ignasi el 13 d’abril, a les 19:30h. Durant aquell mateix dia, al matí, també realitzaran concerts pedagògics a les escoles Jesuïtes El Clot i Jesuïtes Sant Gervasi.

La recuperació dels tresors musicals de l’Amazònia

L’any 1996 es va crear l’Escola de Música de San Ignacio de Moxos, a l’Amazònia boliviana per evitar que es perdés la tradició musical de la zona. L’Escola de Música, sota la supervisió del compositor txec Jiri Sommer, va anar recuperant el passat musical de les Reduccions jesuítiques de la Chiquitanía i va anar preparant les noves generacions en aquest art.

L’escola compta actualment amb uns 280 alumnes, que provenen de les comunitats de Moxos. La formació musical, per a aquests infants i joves, representa també una oportunitat per a la seva educació i creixement personal. Gràcies a la música, amb entusiasme i il·lusió, han pogut actuar en alguns dels auditoris més importants del món, com la seu de la UNESCO a Paris.

La Passió Moxos

Amb aquesta gira i el concert a Barcelona, l’Ensamble Moxos presenta “Pasión Moxos”, el seu darrer treball discogràfic, en el que recuperen les partitures de La Pasión de Nuestro Señor Jesucristo de l’Archivo Misional de Moxos.

Aquest treball ha comportat un esforç d’investigació, creativitat i interpretació, ja que aquestes partitures s’havien editat de forma incompleta i només se n’havien estrenat alguns fragments. De fet, una de les inquietuds de l’Ensamble Moxos és contribuir a deixar registre sonor del major número possible d’obres dels Archivos Misionales de Moxos i de Chiquitos, les dues regions de l’actual Bolívia en les que es van fundar les antigues reduccions jesuítiques.

Les Reduccions jesuítiques: l’arrel d’una utopia

Les reduccions jesuïtes són un conjunt d’assentaments de pobles indígenes creats el segle XVII per missioners jesuïtes a les regions frontereres dels territoris sota control espanyol i portuguès, en un espai que abastava parts de l’actual Argentina, Uruguai, Paraguai, Brasil, Bolívia, Perú, Colòmbia i Veneçuela. Constitueixen un dels aspectes més sorprenents de l’evangelització del continent americà.

La vida de les reduccions es caracteritzava per un aleshores inusual respecte a la persona. Els jesuïtes van esdevenir aferrissats defensors dels drets de les comunitats que tenien sota la seva protecció. Les reduccions van ser una experiència innovadora d’organització social, de desenvolupament econòmic i cultural, i de salvaguarda de la llibertat i la dignitat de les persones davant els abusos del sistema colonial.

Quasi 200 anys després, el 1768, portuguesos i espanyols, pel Tractat de Límits signat per ambdós països, decideixen definitivament posar fi a l’administració jesuítica sobre les reduccions. El posicionament dels jesuïtes contra l’esclavitud i en favor dels indígenes, tal com presenta la pel·lícula “La Misión”, va ser una de les causes presentades pels detractors de l’obra missionera jesuítica a la regió.

L’escola Jesuïtes Sarrià – Sant Ignasi i San Ignacio de Moxos

L’escola Jesuïtes Sarrià – Col·legi Sant Ignasi, de la xarxa Jesuïtes Educació, manté una estreta col·laboració amb la població boliviana de San Ignacio de Moxos, on impulsa un projecte educatiu. Cada any, durant el mes de juliol, una vintena de joves viatgen a l’Amazònia boliviana on conviuen i comparteixen experiències amb les comunitats de San Ignacio de Moxos. D’altra banda l’escola acull a Barcelona l’orquestra de l’Escola de Música de San Ignacio de Moxos en les seves gires europees.

Concert del grup Ensamble Moxos

Dia i hora: Divendres, 13 d’abril. A les 19:30h

Lloc: Escola Jesuïtes Sarrià – Sant Ignasi. C/ Carrasco i Formiguera, 32. Barcelona

Entrada lliure

Patrocinat per l’Associació d’Antics Alumnes de Sant Ignasi-Sarrià

Ampliació d’informació:

Vídeo de l’actuació a la seu de la UNESCO [veure vídeo]

Imatges [veure imatges]

Imatges de l’actuació de l’orquestra a Barcelona l’any 2015 [veure imatges]

 

Data de la notícia: 
27/03/2018
Arxius Adjunts

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net