"No ens podem conformar a acceptar el sofriment"

L'Esgl├ęsia del carrer Casp es va omplir per escoltar el Superior General dels jesu├»tes

El Superior General de la Companyia de Jes├║s, P. Arturo Sosa ha fet una crida aquest dimarts a Barcelona a no quedar indiferents davant la injust├şcia que s'ha fet normal com a forma de relaci├│ entre els ├ęsses humans i que afecta tamb├ę a la naturalesa creada.

El P. Sosa ha compartit a l'esgl├ęsia dels jesu├»tes del carrer Casp un di├áleg i la celebraci├│ de l'Eucaristia amb jesu├»tes i laics/ques de la Companyia de Jes├║s a Catalunya, al que han assistit m├ęs de 500 persones, entre elles tamb├ę representants d'institucions religioses, educatives i socials catalanes.

L'Eucaristia, presidida pel P. Sosa i concelebrada pel el P. Provincial Antonio Espa├▒a, el P. Assistent Joqu├şn Barrero, el delegat dels jesu├»tes a Catalunya Lloren├ž Puig i un gran nombre de jesu├»tes, ha estat dedicada al sant jesu├»ta Pere Claver, patr├│ dels jesu├»tes de Catalunya. El P. General ha recordat que no es va conformar amb acceptar l'esclavitud i el patiment de tants ├ęssers humans com una cosa natural. I aquest ├ęs el cam├ş que ha convidat a prendre, enfront de les estructures que avui generen esclavitud i sofriment, i tamb├ę davant el drama dels abusos. Si seguim el cam├ş tra├žat a l'evangeli, com va fer Pere Claver, els abusos i el sofriment que existeix al nostre voltant no ens resultaran normals ni podrem soportar-los m├ęs temps.

Aquest ha estat tamb├ę un dels temes als que s'ha referit durant la xerrada que s'ha fet abans de la celebraci├│, i en la que ha respost les preguntes que li han formulat diveres persones sobre la Companyia de Jes├║s, la situaci├│ del m├│n en qu├Ę vivim, l'educaci├│, el paper de l'Esgl├ęsia davant els reptes del m├│n actual i els abusos comesos o encoberts per part de membres de l'Esgl├ęsia.

Sobre aquesta q├╝esti├│ ha estat contundent reconeixent que l'Esgl├ęsia ├ęs una comunitat de persones que ha fet el mal i que ha d'aprendre d'aquesta experi├Ęncia de vergonya i dolor. No nom├ęs cal millorar en la prevenci├│ i els protocols sin├│ tamb├ę en lluitar contra la vulnerabilitat i les condiciones que fan que es perpetu├» aquesta situaci├│. El P. Arturo Sosa ha recordat la carta enviada pel Papa Francesc a tot el Poble de D├ęu demanant que compartim els sofriment de les v├şctimes.

Preguntat sobre la secularitzaci├│, el Superior General dels Jesu├»tes ha rebutjat els discursos que lamenten el proc├ęs de secularitzaci├│ i el presenten com una p├Ęrdua que cal revertir, idealitzant el passat. En canvi, proposa abordar-ho com un signe del temps, que ens allibera de ser cristians autom├áticament i ens permet poder ser-ho lliurement.

Pel qu├Ę fa a la Companyia de Jes├║s, ha insistit en la missi├│ de reconciliaci├│, en les seves diverses dimensions, tamb├ę en relaci├│ a la q├╝esti├│ ecol├▓gica i la cura del medi ambient. La reconciliaci├│ no ├ęs un tema abstracte, ha dit, toca punts molt quotidians de la nostra vida i est├á lligat a la just├şcia.

Despr├ęs de la seva estada a Barcelona, el Superior General dels Jesu├»tes visita┬á aquest dimecres la Cova Sant Ignasi de Manresa i dem├á ser├á al Centre Borja de Sant Cugat del Vall├Ęs.

 

 
Data de la not├şcia: 
26 de Setembre de 2018

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net