"No ens podem conformar a acceptar el sofriment"

L'Església del carrer Casp es va omplir per escoltar el Superior General dels jesuïtes

El Superior General de la Companyia de Jesús, P. Arturo Sosa ha fet una crida aquest dimarts a Barcelona a no quedar indiferents davant la injustícia que s'ha fet normal com a forma de relació entre els ésses humans i que afecta també a la naturalesa creada.

El P. Sosa ha compartit a l'església dels jesuïtes del carrer Casp un diàleg i la celebració de l'Eucaristia amb jesuïtes i laics/ques de la Companyia de Jesús a Catalunya, al que han assistit més de 500 persones, entre elles també representants d'institucions religioses, educatives i socials catalanes.

L'Eucaristia, presidida pel P. Sosa i concelebrada pel el P. Provincial Antonio España, el P. Assistent Joquín Barrero, el delegat dels jesuïtes a Catalunya Llorenç Puig i un gran nombre de jesuïtes, ha estat dedicada al sant jesuïta Pere Claver, patró dels jesuïtes de Catalunya. El P. General ha recordat que no es va conformar amb acceptar l'esclavitud i el patiment de tants éssers humans com una cosa natural. I aquest és el camí que ha convidat a prendre, enfront de les estructures que avui generen esclavitud i sofriment, i també davant el drama dels abusos. Si seguim el camí traçat a l'evangeli, com va fer Pere Claver, els abusos i el sofriment que existeix al nostre voltant no ens resultaran normals ni podrem soportar-los més temps.

Aquest ha estat també un dels temes als que s'ha referit durant la xerrada que s'ha fet abans de la celebració, i en la que ha respost les preguntes que li han formulat diveres persones sobre la Companyia de Jesús, la situació del món en què vivim, l'educació, el paper de l'Església davant els reptes del món actual i els abusos comesos o encoberts per part de membres de l'Església.

Sobre aquesta qüestió ha estat contundent reconeixent que l'Església és una comunitat de persones que ha fet el mal i que ha d'aprendre d'aquesta experiència de vergonya i dolor. No només cal millorar en la prevenció i els protocols sinó també en lluitar contra la vulnerabilitat i les condiciones que fan que es perpetuï aquesta situació. El P. Arturo Sosa ha recordat la carta enviada pel Papa Francesc a tot el Poble de Déu demanant que compartim els sofriment de les víctimes.

Preguntat sobre la secularització, el Superior General dels Jesuïtes ha rebutjat els discursos que lamenten el procés de secularització i el presenten com una pèrdua que cal revertir, idealitzant el passat. En canvi, proposa abordar-ho com un signe del temps, que ens allibera de ser cristians automàticament i ens permet poder ser-ho lliurement.

Pel què fa a la Companyia de Jesús, ha insistit en la missió de reconciliació, en les seves diverses dimensions, també en relació a la qüestió ecològica i la cura del medi ambient. La reconciliació no és un tema abstracte, ha dit, toca punts molt quotidians de la nostra vida i està lligat a la justícia.

Després de la seva estada a Barcelona, el Superior General dels Jesuïtes visita  aquest dimecres la Cova Sant Ignasi de Manresa i demà serà al Centre Borja de Sant Cugat del Vallès.

 

 
Data de la notícia: 
26 de Setembre de 2018

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net