"No els defugis, que són germans teus"

Imatge de la celebració de Sant Pere Claver al poble de Verdú, dimecres al matí

El delegat dels jesuïtes a Catalunya, Llorenç Puig, anima, en la festivitat de Sant Pere Claver, a seguir l'exemple del sant en l'acollida als immigrants i refugiats 

L'Església dels Jesuïtes de Casp, a Barcelona, ha acollit aquest dimecres 9 de setembre la celebració de Sant Pere Claver, patró dels jesuïtes a Catalunya. L'Eucaristia del dia de Sant Pere Claver, ha esdevingut, en els darrers anys, un moment de trobada d'amics i col·laboradors de la Companyia de Jesús per tal de compartir junts l'inici del curs. Ha estat presidida pel Delegat dels jesuïtes a Catalunya, P. Llorenç Puig i concelebrada per diversos sacerdots jesuïtes. 

En la seva homilia, Puig ha recordat la figura de Pere Claver que "ens segueix captivant". Nascut a Verdú el 1580, va marxar cap a Colòmbia, on es posà al servei dels darrers, els esclaus africans que arribaven en condicions terribles d'higiene i de salut... "Els tractava com a persones, buscava intèrprets per fer-se entendre, per parlar-los com a persones, els guaria de les malalties i ferides físiques, del cos i també de l'ànima enfonsada". 

Pere Claver, una llum en la fosca

El delegat dels jesuïtes a Catalunya ha reivindicat Pere Claver com a referent per a la fraternitat i el compromís enfront de la indiferència i l'egoïsme. "És cert que el món del segle XVII a Amèrica Llatina estava ple de persones que buscaven només enriquir-se, que no tenien escrúpuls morals respecte els altres, però també hi havia llums en la fosca com sant Pere Claver i altres, que recordaven que un altre nou món és possible. Sant Pere Claver és llum que apunta en la fosca que les persones estem fetes per estimar-nos concretament, per acollir, per tenir especial cura dels oblidats, dels ignorats, dels marginats. És llum que apunta en la fosca de la indiferència, en la fosca de l'avantposar els propis interessos, en la fosca del tancament en un mateix o en els interessos d'un grup. És llum que apunta un horitzó nou, de fraternitat, de considerar els altres en la seva dignitat real, com a germans".

"No els defugis, que són germans teus"

D'aquesta manera ha animat també a tots els assistents a seguir l'exemple de Pere Claver davant la realitat dels refugiats que ens interpel·la: "Aquestes setmanes, mesos, fins i tot en els darrers anys, hem estat testimonis de situacions tremendament dramàtiques de persones que fugien de conflictes o de condicions de vida inhumanes i volien arribar a les nostres terres. És cert que el tema és complex, però ens ha d'interpel·lar la frase de la lectura d'avui d'Isaïes no els defugis, que són germans teus. Sant Pere Claver va viure explícitament aquesta frase amb els africans que arribaven capturats i esclavitzats a Amèrica. Nosaltres, com ell, hem de preguntar-nos què podem fer en els nostres dies."

També aquest dimecres al matí, a Verdú ha tingut lloc la tradicional celebració de l'Eucaristia a la parròquia de Santa Maria i la processó fins al Santuari i casa natal del sant. 

Data de la notícia: 
10 de Setembre de 2015

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net