"L'esplai Chanut encarna el que hauria de ser una comunitat cristiana"

‚ÄúSom com som perqu√® hem estat al Chanut‚ÄĚ.¬†Judit Vilaclara, responsable de l'esplai Llu√≠s M. Chanut, t√© clar que el pas pel centre ha marcat totes les generacions de voluntaris que s'hi han implicat. Enguany celebren 35 anys de la peculiar traject√≤ria d'aquest esplai, predisposat a la itiner√†ncia des d'una clara opci√≥ per als col¬∑lectius m√©s desafavorits.

Per explicar la singularitat i el ress√≥ de l'acci√≥ educativa del Chanut,CatalunyaReligi√≥.cat¬†ha entrevistat a¬†Maria Val√®ncia, presidenta del Moviment de Centres d'Esplais Cristians Catalans (MCECC);¬†Judit Vilaclara, responsable de l'esplai Llu√≠s M. Chanut;¬†Jaume Amen√≥s, administrador de l'esplai;¬†Paola Latorre, treballadora social de C√†ritas Diocesana de Barcelona;¬†Enric Puig, fundador i antic consiliari del centre;¬†N√ļria Codina, monja del¬†Col¬∑legi Lestonnac¬†de Sant Roc; i¬†C√©sar Hern√°ndez, president de la comunitat cristiana de Sant Pere Claver del Clot. El passat mes de novembre l'equip educatiu va celebrar una trobada amb antics monitors, consiliaris, comptables, cuiners, intendents i membres de la comunitat cristiana de Sant Pere Claver del Clot, de la qual forma part l'esplai. La celebraci√≥ va tenir lloc a Viladrau, a la casa de col√≤nies Teresa Espona, l'antic Mas de Puig de F√†bregues.

El xoc de cultures i el repte de la convivència

Actualment el centre d'esplai compta amb un centenar d'inscrits i, des de fa vuit anys, actua al barri de sant Roc. Judit Vilaclara defineix la tasca de mediaci√≥ de l'esplai i es refereix a les dificultats de conviv√®ncia entre la comunitat gitana i la paquistanes: ‚ÄúEn aquest marc l'esplai intenta aportar el seu gra de sorra per mediar el xoc de cultures‚ÄĚ. Tamb√© n'ha parlat N√ļria Codina, de Lestonnac, i C√©sar Hern√°ndez. Aquest darrer ha definit la tasca del Chanut com ‚Äúecum√®nica‚ÄĚ i ha dit que ‚Äúencarna perfectament el que hauria de ser una comunitat cristiana‚ÄĚ. Durant la trobada, Maria Val√®ncia ha reconegut el bon fer dels monitors en la tasca educativa setmanal i n'ha destacat el tracte proper amb els infants i joves. Tamb√© ha volgut recon√®ixer la figura de pares i mares dels monitors, que fan la seva tasca de suport "silenci√≥s".

La itinerància de l'esplai Chanut

La presidenta del MCECC tamb√© ha assegurat que, si b√© hi ha centres d'esplai ordinaris que treballen amb col¬∑lectiu vulnerable, l'esplai Chanut √©s peculiar en tant que "s'ha traslladat expressament all√† on hi ha la necessitat".¬†En aquests 35 anys, responent a l'enc√†rrec de C√†ritas, l'esplai ha passat pels barris de¬†Ciutat Vella (1986-1994) i Vallbona (1994-1995) de Barcelona i per Gorg (1996-2005) i Sant Roc (2005-...) de Badalona. Del naixement de l'esplai en parla Enric Puig al v√≠deo, a qui durant els anys setanta, Pilar Malla de C√†ritas,¬†va demanar de buscar un espai per als infants que no podien pagar "ni les col√≤nies m√©s econ√≤miques". De fet, segons l'administrador del centre, Jaume Amen√≥s, les fam√≠lies nom√©s aporten un 10% del cost total de les activitats. El nom de l'esplai ret homenatge al jesu√Įta que l'any 1978 va morir amb dos adolescents durant una tempesta de neu al peu del Costabona.

Font: Catalunya Religió

Data de la not√≠cia: 
11 de Desembre de 2013

Jesu√Įtes de Catalunya - c/ Roger de Ll√ļria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net