Per l'acollida i la inclusió d'infants i joves emigrats sols

La Plataforma d'Entitats Cristianes amb la Immigració ha parlat sobre la situació dels infants i joves emigrats sols

La Plataforma d'Entitats Cristianes amb la Immigració, que aplega una trentena d'organitzacions i comunitats cristianes, reconeix en un comunicat fet públic recentment, l’enorme esforç que la societat catalana duu a terme per atendre la creixent arribada d’infants i joves sense acompanyament familiar al nostre país, que pateixen una greu situació de vulnerabilitat.

Al llarg dels darrers mesos, la Plataforma ha tingut ocasió de debatre sobre aquesta realitat, a partir de l'experiència de les entitats que en formen part i que donen suport a aquestes persones, i també en diàleg amb representants de la Direcció General d'Atenció a la Infància. 

Ara, i coincidint amb els actes agressius que s'han donat contra joves i educadors de centres de menors tutelats, la Plataforma ha volgut compartir les conclusions d'aquest treball. 

En el seu comunicat, les entitats, que se senten profundament interpel·lades per la situació d'aquests infants i joves, demanen que es lluiti contra l’estigmatització social i les percepcions errònies d’aquestes persones en termes “d’invasió” o delinqüència, completament allunyades de la realitat i lamenten els actes agressius que han tingut lloc darrerament en dos centres de menors, que qualifiquen d'intolerables.

Conscients de la vulnerabilitat que pateixen aquests joves i de la complexitat sovint de la seva situació, la Plataforma reclama la implicació de les administracions públiques i de la ciutadania, per tal que es consolidi una estructura de recursos i equipaments que doni una resposta integral i específica, que garanteixi l’acompanyament més enllà de la majoria d’edat i que coordini el procés d’integració social amb la regularització administrativa. Per assolir aquests reptes, la Plataforma demana un pacte global d’àmbit estatal i una visió europea compartida.

És molt important, segons la Plataforma, posar en valor les capacitats dels infants i joves nouvinguts, que són una gran aportació per al nostre país, sempre que siguem capaços d'oferir-los els itineraris i les oportunitats necessàries. 

Finalment demana la implicació de tota la societat davant del repte de protegir i integrar aquests infants i joves i valora molt positivament idees innovadores com l’acollida familiar.

Formen part de la Plataforma entitats diverses, entre elles diverses entitats del sector social de la Companyia de Jesús com la Fundació Migra Studium, la Fundació Salut Alta o Cristianisme i Justícia. 

Llegiu el comunicat sencer en aquest enllaç.

Data de la notícia: 
18 de Març de 2019

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net