L'Abat de Montserrat obre la porta jubilar del Santuari de la Cova de Sant Ignasi

El P. Josep M. Soler en el moment d'obrir la porta jubilar

Aquest divendres 31 de juliol, dia de la festivitat de Sant Ignasi de Loiola, l'Abat de Montserrat, P. Josep M. Soler, ha obert la porta jubilar al Santuari de la Cova Sant Ignasi de Manresa i ha signat l'Acta d'apertura de l'Any Jubilar. D'aquesta manera ha començat a Manresa l'Any Jubilar del Camí Ignasià, que s'allargarà fins el 31 de juliol de 2016. 

El P. Josep M. Soler ha beneït la porta que, des de 1625 i al llarg de tres segles va ser l'accés a la Santa Cova, l'espai on Ignasi pregava durant la seva estada a Manresa, i que ara s'ha situat a l'espai d'acollida. "Per ella", recordava l'Abat en la pregària de benedicció, "al llarg de tres segles van entrar a la Santa Cova molts pelegrins que en la seva pregària reberen la vostra pau i reconciliació". La porta quedarà oberta durant tot l'any i els peregrins la podran creuar com a signe jubilar, de començar una vida de goig i reconciliació. És un gest senzill però dotat d'un profund simbolisme dins de la tradició dels jubileus, ja que en creuar la porta el pelegrí es reconcilia amb si mateix, amb Déu i amb els altres. Per això és especialment significatiu que es tracti de la porta que donava accés a la Coveta fins a principis del segle XX. 

Amb l'Any Jubilar que avui comença es convida als pelegrins que facin el Camí Ignasià a viure el sentit profund d'aquesta experiència. El Camí Ignasià recorre la ruta que va fer, l'any 1522, Sant Ignasi, fundador de la Companyia de Jesús, des de la seva casa natal a Azpeitia (Guipúscoa) fins a Manresa. Demà dissabte 1 d'agost tindrà lloc també al Santuari de Loiola l'acte d'apertura de l'Any Jubilar, presidida pel bisbe de Sant Sebastià Mons. José Ignacio Munilla i concelebrada per la resta de bisbes de diòcesis del País Basc i Navarra.

La celebració a Manresa ha estat presidida pel P. Josep M. Soler OSB (Abat de Montserrat), i concelebrada pel P. Llorenç Puig SJ (Delegat de la Companyia de Jesús a Catalunya), Mn. Joan Antoni Castillo (Arxiprest de Manresa), Mn. Antoni Boqueras (Rector de la Seu), P. Lluís Magriñà SJ (Superior de la Cova) i P. Josep Lluís Iriberri SJ (Director del Camí Ignasià).

En la seva homilia, l'Abat de Montserrat ha recordat l'itinerari de Sant Ignasi des de la ferida que va rebre a Pamplona i la decisió de trencar amb la vida passada fins a l'experiència que visqué a Montserrat i Manresa. "Manresa li seria un taller espiritual", ha dit, "aquí s'anirà coneixent cada vegada més per dins i aquí anirà rebent la revelació del misteri de Jesucrist". "De tota aquesta experiència", ha destacat, "en sortiren els Exercicis Espirituals i el dinamisme de la seva obra en l'Església i al servei de les persones de tot el món". 

Carta del Superior General dels Jesuïtes, P. Adolfo Nicolás, als pelegrins

Durant l'Eucaristia, el P. Lluís Magriñà, superior de la Cova Sant Ignasi, ha llegit la carta que el Superior General dels Jesuïtes, P. Adolfo Nicolás, ha adreçat a tots els pelegrins. En ella, el P. Nicolás els diu que "comprometre's en una peregrinació és quelcom que marca centralment a la persona" i recorda que és una experiència en la que el pelegrí "aprèn a descobrir allò que és essencial a la seva vida i en la realitat que l'envolta". També desitja que el camí ignasià sigui una oportunitat, per als qui el facin, d'iniciar i transformar projectes de vida, així com d'experimentar la reconciliació en les seves relacions personals, socials i mediambientals. 

En finalitzar l'Eucaristia, el delegat dels Jesuïtes a Catalunya, el P. Llorenç Puig ha dirigit unes paraules als assistents, desitjant que tots els qui durant aquest any travessin la porta jubilar, puguin compartir l'experiència que va tenir Sant Ignasi de trobada amb Déu i de servei als altres.

En acabar la celebració, els assistents han pogut travessar la porta jubilar. En paraules del director del Camí Ignasià, P. Josep Lluís Iriberri, aquesta porta "ha estat escollida per simbolitzar el pas que representa entrar en la Vida del Crist". A partir d'avui i durant l'Any Jubilar "els pelegrins podran creuar-la donant-li el significat que ells interiorment desitgin, al final del seu llarg i personal camí de pelegrinatge". L'inici de l'Any Jubilar arriba precisament quan la Cova estrena un nou aspecte (veure galeria d'imatges), després de les obres de remodelació que s'han fet amb l'objectiu de retornar-la a l'austeritat original, recuperant l'atmosfera de roca i pedra, al mateix temps que respectant els elements que la tradició històrica i artística ha anat aportant a la Cova.

Data de la notícia: 
31 de Juliol de 2015

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net