La Companyia de Jesús a Catalunya

La Companyia de Jesús a Catalunya està formada per uns 150 jesuïtes, amb 14 comunitats a les ciutats de Badalona, Barcelona, Esplugues, Girona, L’Hospitalet de Llobregat, Lleida, Manresa, Raimat i Sant Cugat del Vallès. Els jesuïtes a Catalunya s'organitzen en una Plataforma Apostòlica Territorial (PAT) que forma part de la Província d'Espanya de la Companyia de Jesús. El Delegat d'aquesta Plataforma és el P. Llorenç Puig i Puig. 

La seva activitat és molt diversa però es concentra en tres grans àmbits: acció social, educació, i espiritualitat.

L’acció social es concreta en el compromís amb els més desfavorits i amb tres prioritats: la immigració, els menors i la cooperació al desenvolupament. A Barcelona s’ha creat la Fundació Migra-Studium, que desenvolupa diverses activitats d’ajuda, acompanyament i formació per a nouvinguts, al mateix temps que realitza estudis sobre el fenomen migratori. La Companyia de Jesús també participa en projectes de suport als infants i joves en situació de risc social, com Cintra i Èxit; i de l’acció al Tercer Món destaca l’estreta vinculació amb Oxfam Intermón i la tasca de Missió i Desenvolupament, institució que dóna suport a més de setanta jesuïtes catalans que treballen arreu del món, especialment a Bolívia i el Txad. A més, organitzacions com Arrels Fundació de Barcelona o la Fundació Sant Ignasi de Loiola de Lleida, s’ocupen de l’atenció als sense sostre i exclosos. El compromís per la justícia també provoca l’estudi i la reflexió, feina que porta a terme Cristianisme i Justícia, centre d’estudis preocupat per l’anàlisi de l’actualitat des de la perspectiva del debat fe-justícia-cultura.

La tasca en el camp de l’ensenyament comprèn la formació d’uns dotze mil alumnes, atesos per més de nou-cents educadors, i s’articula al voltant de Jesuïtes Educació, que aplega les escoles vinculades a la Companyia de Jesús a Catalunya. Pel que fa al món universitari, la Companyia compta amb l’Institut de Teologia Fonamental a Sant Cugat del Vallès i manté una important col·laboració amb l’Institut Químic de Sarrià, ESADE, TSI - Turisme Sant Ignasi, l’Observatori de l’Ebre i la Facultat Eclesiàstica de Filosofia de Catalunya. D’altra banda, més de seixanta jesuïtes catalans realitzen tasques d’investigació i recerca en entitats com Cristianisme i Justícia, l’Arxiu Històric de Catalunya, la Biblioteca Borja de Sant Cugat o l’Institut Borja de Bioètica.

Pel que fa a l’espiritualitat, a Catalunya s’hi troba un dels llocs ignasians més emblemàtics per a tots els jesuïtes: la Cova de Sant Ignasi de Manresa, on Ignasi de Loiola va viure una profunda experiència espiritual que seria l’origen dels Exercicis Espirituals. Ara hi ha un centre d’espiritualitat que ofereix activitats de creixement personal i espiritual, tot incorporant nous llenguatges a través de l’expressió corporal, la dansa, la relaxació i l’obertura al diàleg altres tradicions i religions. Els jesuïtes compten amb dos centres més: la Casa d’Exercicis Sant Ignasi - Sarrià (Barcelona) i el Casal Claver a Raïmat (Lleida), que ofereixen acompanyament espiritual individual i la possibilitat de practicar els Exercicis Espirituals segons la pedagogia ignasiana.

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net