Joves sirians participen als Camins d'Hospitalitat: una experiència de trobada, acollida i intercanvi

Els joves han caminat per diversos trams del camí ignasià, entre Lleida i Manresa.

Entre el 12 i el 16 de juny, un centenar de joves, entre ells refugiats sirians que viuen ara en diferents països d'Europa, han protagonitzat la iniciativa Camins d’Hospitalitat, recorrent diversos trams del Camí Ignasià entre Lleida i Manresa, amb el suport i l’acompanyament de la Companyia de Jesús a Catalunya.

Dimarts dia 12 van arribar a Lleida, on van ser acollits per la comunitat de la parròquia de Sant Ignasi de Lleida i la resta de persones i col·lectius que formen la Plataforma Apostòlica dels Jesuïtes a Lleida, en un acte festiu que va tenir lloc al pati del col·legi dels Maristes.

L'endemà el grup es va traslladar a la localitat de Palau d'Anglesola, on van rebre una cordial benvinguda per part d'alumnes de l'escola d'aquest municipi, l'alcaldessa, entitats locals i un bon nombre de veïns. Des d'allà, acompanyats també per joves del col·legi Jesuïtes Lleida, van caminar fins a Verdú, poble natal de Sant Pere Claver, en el qual van poder visitar el Santuari.

Ja el dijous, des del Santuari de Sant Pere Claver de Verdú van caminar fins Tàrrega, on van ser rebuts pel consistori i d'allí es van traslladar a Montserrat amb autocar. A Montserrat van poder visitar el Monestir acompanyats per un dels monjos de la comunitat benedictina. I al vespre, a Monistrol, com havia passat ja a les diferents poblacions que els han acollit, van viure unes hores d'intercanvi cultural i festiu, amb danses i mostres de cultura popular, a les que els pelegrins van correspondre també amb música i dansa pròpia de la seva cultura.

L'últim dia de ruta van caminar de Montserrat fins a la Cova de Sant Ignasi a Manresa, on van poder conèixer la Cova, així com celebrar el final del seu pelegrinatge. L’endemà es van traslladar a Barcelona, on van ser acollits al Casal Loiola, abans d’emprendre el viatge de tornada cap als seus països.

Els joves sirians han estat acompanyats per persones que han volgut caminar al seu costat en alguns dels trams de la ruta, alguns jesuïtes i laics/ques vinculats a la Companyia de Jesús, però també veïns de les poblacions per les quals ha anat passant la caminada. Han estat moltes les institucions, empreses i associacions a les quals cal agrair la seva col·laboració, sigui cedint espais per a l'allotjament, proporcionant avituallament, o participant en les activitats culturals.

La iniciativa Camins de Hospitalitat està impulsada pel sector social de la Companyia de Jesús per promoure l'acollida de persones migrants i refugiades a Espanya. En les diferents caminades que s'estan realitzant durant aquests dies a diversos llocs es convida a caminar al costat de persones migrants i refugiades, com a espai de trobada i com a forma de reivindicar una societat que treballi per l'acollida i la inclusió. Podeu conèixer els detalls del projecte i les caminades previstes en aquest enllaç.

Aquest projecte s'inspira en la tasca del jesuïta Frans van der Lugt, assassinat a la ciutat d'Homs el 2014, que durant anys va organitzar a Síria marxes per la pau i la reconciliació.

Trobareu imatges de la caminada dels joves sirians entre Lleida i Manresa aquí.

Data de la notícia: 
21 de Juny de 2018

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net