Informe CIE 2017 del Servei Jesuïta a Migrants: Sofriment inútil

Presentació de l'informe CIE 2017 del SJM, a Barcelona

Divendres 8 de juny es va presentar a Barcelona l’informe anual del Servei Jesuïta a Migrants (SJM) sobre la situació als Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) a Espanya, en el que es denuncia, un cop més, que als CIE milers de migrants pateixen un sofriment inútil. Per això es reclama que no calen centres d’internament sinó una política migratòria diferent.

"És un sofriment evitable", ha dit M. Carmen de la Fuente, directora de la Fundació Migra Studium, "si disposem d’una política migratòria humana, que posi l’accent en l’acollida".

El Servei Jesuïta a Migrants és una xarxa d’entitats que treballen en l’acompanyament de persones migrants i en la defensa dels seus drets. Entre les seves accions, compta amb equips de voluntaris i voluntàries que visiten persones internes a diversos CIE de l’estat espanyol, concretament s’han visitat els CIE d’Aluche (Madrid), Zona Franca (Barcelona), Sapadors (València), La Piñera (Algesires) i Isla de las Palomas (Tarifa). Fruit d’aquest treball, de l’experiència de l’acompanyament i de l’anàlisi de les xifres sobre els internaments i els procediments de devolució i expulsió, es presenta cada any un informe sobre la situació als CIE.

Les xifres

Josep Buades, jesuïta i coordinador de l’informe, ha presentat algunes de les dades que s’hi recullen. L'any 2017, 8.814 persones van ser internades en un CIE. Això representa un increment del 16% dels internaments. Un 62% d'aquestes persones, 5.358, van ser finalment posades en llibertat. Cal assenyalar que entre les persones internades durant l’any 2017 hi ha hagut 396 dones i es van identificar 48 menors.

La lectura de les diverses dades mostra una dinàmica de CIE-Frontera, és a dir, que els centres són utilitzats com a espais de contenció de les migracions, per portar a terme ràpides repatriacions de persones tot just desembarcades de pasteres, amb menors garanties i sovint sense possibilitat d’identificació de persones vulnerables i amb necessitats de protecció. 

Un CIE en frau de llei: el cas d’Archidona

Respecte als fets viscuts durant aquest any l'informe esmenta els fets d'Archidona, el novembre de 2017, quan el Ministeri de l’Interior va habilitar el centre penitenciari Màlaga II d’Archidona com a CIE provisional, en contra del que disposa la llei i la jurisprudència constitucional. Hi van ser internades 577 persones i es va produir el tràgic fet del suïcidi d’un dels interns.

S’hi ha referit durant la presentació José Javier Ordóñez, advocat que assessora el grup de visites de Migra Studium, que ha qualificat de “delirants” les condicions que es van trobar les persones internades a Archidona.

Visites als CIE: persones en situació de vulnerabilitat i drets vulnerats

Del treball que fan i de la realitat que es troben els voluntaris que visiten els CIE n’ha parlat Margarita García O’Meany, coordinadora del grup de visites de Migra Studium. El 2017 els diversos equips del SJM van visitar 674 persones de 42 nacionalitats, identificant i acompanyant persones vulnerables i desprotegides a 5 CIEs de l’estat espanyol.

Pel què fa al CIE de Barcelona, durant l’any 2017 hi van passar aproximadament 1820 persones. Migra Studium va acompanyar 208 persones –un 11,43% dels interns-, a través de 624 visites. Margarita García ha assenyalat les qüestions que segueixen preocupant més, a partir del què es troben a les visites. Es tracta dels casos de persones amb situació de vulnerabilitat, especialment la presència de menors i persones amb problemes de salut, o les dificultats que tenen per comprendre la seva situació jurídica.

Exemple especialment greu de la presència al CIE de persones en situació d’extrema vulnerabilitat és el cas d’una persona que patia ceguesa. Ho ha explicat Miguel Medrano, voluntari que va ser alertat per un intern que al CIE hi havia una persona cega, a causa d’un accident. Malgrat aquesta discapacitat evident, es va decretar el seu internament al CIE. “Allà es va trobar amb la bondat dels seus companys, que el van fer visible”, ha dit el voluntari, que va poder entrevistar-se amb l’intern i alertar els serveis jurídics de Migra Studium per iniciar les gestions per aconseguir que fos posat en llibertat.

La coordinadora del grup de voluntaris, Marga Garcia, ha explicat quin es el sentit de les visites i la presència de les ONG al CIE. En primer lloc acompanyar la persona, i a partir d’aquí, observar el respecte als seus drets, detectar i prevenir possibles vulneracions de drets. “Som una finestra de cara a la societat civil”, ha dit, “uns ulls que intenten veure i explicar el que està passant en aquests espais foscos”.

Més enllà del temps de l’internament, el contacte amb els voluntaris permet, en alguns casos, iniciar un camí d’acompanyament fora del CIE, perquè com remarcava M. Carmen de la Fuente, quan un intern surt del CIE es troba en una situació de màxima vulnerabilitat: “el patiment que ha viscut té unes conseqüències”.

Alternatives

Davant el sofriment inútil que generen els CIE, el Servei Jesuïta a Migrants demana l'articulació d'alternatives a la detenció per les persones acabades d'arribar, en centres de primera acollida dignes, per l'apertura de vies legals que permetin a les persones entrar regularment en el territori i possibilitar una estància segura que obri portes la inclusió.

Ampliació:

Informe SJM 2017: Sofriment inútil [descarregar]

Podeu veure aquí el vídeo sencer de la presentació de l'informe a Barcelona.

Data de la notícia: 
11 de Juny de 2018

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net