Impuls de l'educació i l'economia solidària a Bolívia i Paraguai

Missió i Desenvolupament impulsa projectes socials i pastorals en aquests països

Missió i Desenvolupament, servei de la Companyia de Jesús que dóna suport a les iniciatives dels missioners jesuïtes, ha presentat la seva memòria 2015.

Projectes de beques escolars, atenció a barris suburbans, acompanyament de famílies migrants, alfabetització i formació de joves i adults, o impuls de l'economia social i solidària. Són alguns dels programes que es desenvolupen a Bolívia i Paraguai, gràcies al suport de donants i col·laboradors de Missió i Desenvolupament, un servei de la Companyia de Jesús que impulsa l'acció social i pastoral dels missioners jesuïtes arreu del món. "Els projectes", explica el jesuïta Josep Ricart, "van en línia d'atenció pastoral i humana als sectors socials més desfavorits i reforcen el compromís de l'opció pels pobres. Tots ells responen al desig d'ajudar a viure en plenitud la dignitat humana de cada persona, sobretot dels qui estan en risc". 

A Bolívia, entre d'altres, cal destacar les beques escolars per als alumnes de l'escola Juan XXIII de Colacapiura, a Cochabamba, en la qual moltes famílies no poden fer front a les despeses. I a la Parròquia de Nuestra Señora del Rosario, als barris marginals d'Oruro, es dóna suport a la construcció d'una sala multiserveis per a l'atenció pastoral, especialment per als nouvinguts d'altres parts del país. 

Pel què fa a Paraguai, continua la col·laboració amb la Universitat Popular de Canindeyú, que prepara els futurs membres i líders d'organitzacions populars, rurals i veïnals en l'àrea de l'economia solidària, convençuts que tots aquests temes seran el motor d'un desenvolupament integral de les seves comunitats. D'altra banda, s'impulsa un programa de formació per a joves i adults a través de la ràdio. Es tracta d'una iniciativa de la xarxa educativa Fe y Alegría, que vol reduir l'analfabetisme i la deserció escolar de joves i adults de les comunitats més vulnerables de les àrees rurals i urbanes del departament de San Pedro, al centre de Paraguai. 

En la seva carta dirigida als col·laboradors de Missió i Desenvolupament, tant el Provincial dels Jesuïtes a Bolívia, Osvaldo Chirveches, com el Provincial dels Jesuïtes de Paraguai, Alberto Luna, destaquen l'impacte de la recent visita del Papa Francesc a tots dos països. El P. Chirveches recorda que "ens ha portat la certesa que Déu està de debò de part dels qui surten de sí mateixos i es preocupen pel bé de les persones i la creació". I des de Paraguai, el P. Alberto Luna celebra que l'entusiasme generat per la visita s'ha traduït "en diverses accions impulsades pels joves dels nostres col·legis per a lluitar per una educació per al país".

Missió i Desenvolupament és un servei de la Companyia de Jesús a Catalunya que des de 1956 dóna suport a iniciatives dels jesuïtes en la seva tasca pastoral i social. Actualment forma part del Secretariat de Missions de la Companyia de Jesús a Espanya. Amb aquestes ajudes contribueix a fer realitat l'esperit universal que ha caracteritzat el carisma de Sant Ignasi i que cada jesuïta viu en sentir-se "enviat en missió". El suport de moltes persones col·laboradores és fonamental per poder realitzar aquesta tasca solidària.

Per més informació, vegeu la Memòria 2015 en l'adjunt que trobareu aquí sota.

Data de la notícia: 
07 de Desembre de 2015
Arxius Adjunts

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net