Iñaki Gabilondo aposta per recuperar la persona i la seva dignitat en la inauguració de curs de Cristianisme i Justícia

Un moment de la xerrada a l'Església dels Jesuïtes de Casp

El periodista Iñaki Gabilondo va ser el convidat aquest dilluns de Cristianisme i Justícia, en la inauguració del curs 2012-13 d’aquest centre d’estudis promogut pels Jesuïtes de Catalunya. En un moment de canvis profunds, Cristianisme i Justícia va voler portar una persona que, a partir de la seva experiència com a periodista, ens ajudés a identificar algunes coordenades per a comprendre el moment actual.

Gabilondo no  va decebre el públic que va omplir l’Església del Sagrat Cor per sentir-lo. El periodista va reivindicar la fraternitat, la dignitat i el respecte a la persona com a valors que han de ser claus en la transformació que està patint el nostre món. En definitiva, “recuperar la persona i la seva dignitat, que és el que ens ha arrabassat el model que ha dominat fins ara, que ens ha convertit en maquinetes de consumir”.

I és que, segons Gabilondo, “el pensament dominant ens ha convertit en consumidors, competidors i deutors” i tot això s’ha fet d’esquena a la persona, vivint en la falsa creença d’un creixement infinit en un planeta finit. Ara, tot s’està movent a una velocitat vertiginosa. Les transformacions que està patint el nostre món són moltes i molt ràpides, a tots nivells i en tots els paràmetres. I ens ho mirem des de la perplexitat, ja que estem enmig de dos móns: el que s’està acabant i el que ha de venir, però encara no sabem com serà.

Sobre la crisi econòmica denuncia que “hem estat víctimes d’una estafa organitzada, provocada per la mateixa voracitat del sistema”. I també alerta que el risc de fractura social és immens i, de fet, ja s’està produint ja que les diferències entre risc i pobres són cada vegada més grans. “Espanya és el país amb més desigualtat social de la Unió Europea. Una dada –diu- que no serà criticada per les agències de rating. L’esperança, la veu Gabilondo en “el creixent nombre de persones que no se senten atrets per la pastanaga del pensament únic”.

Preguntat sobre els partits polítics, Gabilondo ha dit que sovint semblen “sectes tancades en les que es viu un disciplina més gran que la de l’exèrcit”. I ha urgit a la seva actualització. També hi havia interès per conèixer la seva opinió sobre el moment actual pel què fa a les relacions entre Catalunya i Espanya. Sobre aquesta qüestió, el periodista basc creu que “comença un procés que no serà curt i que ho posarà tot a prova”. “Qui pensi que tot està a l’abast de la mà, corre el risc de patir una desil·lusió”, opina Gabilondo, que també assegura que “a Madrid sembla que no s’han assabentat del què aquí està passant”. Segons ell, “el què està clar és que l’actual estat de les autonomies ha acabat i ara comença un temps nou que necessita de molta alçada política, i no la veig.”

La xerrada d’Iñaki Gabilondo ha estat l’acte d’inici de curs del centre d’estudis de Cristianisme i Justícia, en el que s’han presentat també les línies de treball del centre per aquest curs. Cristianisme i Justícia seguirà posant el focus de la seva reflexió en els problemes socials i la teologia compromesa amb la justícia. Enguany es posarà especial atenció, entre d’altres qüestions, al risc de dualització social, el desmantellament de l’Estat del Benestar, el present i futur d’Europa, el fenomen migratori i el diàleg amb les comunitats musulmanes de Catalunya. 

Data de la notícia: 
16 de Octubre de 2012

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net