Ha mort a Lleida el jesuïta Joan Suñol, president d'Arrels Sant Ignasi

Imatge del P. Joan Suñol, projectada a la parròquia de Sant Ignasi de Lleida en el seu comiat com a rector

Aquest dissabte 18 de novembre ha mort el Lleida el jesuïta Joan Suñol i Bosch, que fins fa pocs dies ha estat rector de la Parròquia Sant Ignasi de Lleida, així com impulsor i president d'Arrels-Sant Ignasi, entitat que treballa per donar suport a persones en situació d'exclusió social. 

El P. Suñol tenia 65 anys. Havia nascut a Barcelona l'any 1952 i va entrar al noviciat dels jesuïtes a Hostafrancs, l'any 1973. Es va ordenar sacerdot el 1984. Des de l'any 1982 que ja treballava a Lleida, on ha estat implicat fins ara mateix en múltiples iniciatives pastorals i socials: a la pastoral de joves, catequesi, o com a consiliari diocesà de les JARC, entre altres.

Compromès per la promoció de la justícia i la diginitat de tota persona

Durant els darrers 25 anys la seva activitat principal ha estat a la parròquia de Sant Ignasi de Lleida, com a rector, on ha liderat i animat una comunitat parroquial molt activa i implicada, i a Arrels Sant Ignasi, entitat social de la que n'era impulsor i president, i a través de la qual ha realitzat una important tasca de compromís i també de denúncia en favor de les persones més desfavorides. La seva era una aposta per la solidaritat i l'acció social, però des de la justícia i l'esperança: "fa molts anys que estem enfilats a l'esperança per tal de fer nàixer nous recursos per als últims, que per a nosaltres són els primers", deia, i interpel·lava: "les coses canvien si les fem canviar". Per aquest compromís l'any passat va rebre la medalla a la solidaritat concecida per l'Ajuntament de Lleida. 

"Sento que aquest guardó és una manera de dir-me que sí, que cal continuar el servei a la causa de la justícia per a la gent sense llar, i que tots el que hi estem posats rebem avui de la societat lleidatana el seu vist i plau, i la seva empenta", deia en el moment de recollir la medalla, al mateix temps que demanava que aquest reconeixement "vagi acompanyat per un compromís ferm per tal d'eradicar la pobresa extrema". 

Arrels Sant Ignasi treballa per acompanyar i donar suport a persones que es troben en una situació de vulnerabilitat social, promovent el seu creixement personal i la seva integració social. 

25 anys al capdavant de la comunitat parroquial de Sant Ignasi de Lleida

Tot just el passat 29 d'octubre el P. Joan Suñol deixava el càrrec de rector de la parròquia, amb una emotiva celebració d'acció de gràcies, en la qual tota la comunitat parroquial li expressà el seu agraïment i reconeixement per la seva dedicació. Ell mateix es va dirigir també a la comunitat en la seva homilia, agraïnt també els anys viscuts i també l'estimació rebuda: "Això d’estimar-se de debò ho he pogut experimentar en primera persona. Us he de dir que m’he sentit i em sento molt estimat per tots vosaltres i també pels meus companys amb els seus mil i un detalls i mostres der servei. A l’hospital i a casa sovint se m’han escapat moltes llàgrimes d’agraïment emocionat".

En un missatge a twitter, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha lamentat la mort del P. Suñol i ha reconegut la seva tasca: "parlar dels sense sostre i dels més vulnerables és pensar en ell". 

La missa exequial serà aquest diumenge 19 de novembre a les 5 de la tarda a la catedral de Lleida. 

Podeu llegir i escoltar les paraules del P. Joan Suñol en aquests enllaços:

  • Homilia pronunciada pel P. Joan Suñol en la celebració del seu relleu com a rector a la Parròquia Sant Ignasi de Lleida: llegir.
  • Entrevista a Magis Radio, emesa l'any 2013 en la que el P. Joan Suñol parla de la tasca d'Arrels Sant Ignasi i ens dóna el seu propi testimoni de compromís social: escolteu l'entrevista. 
Data de la notícia: 
18 de Novembre de 2017

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net