Ha mort el P. Josep M. Coll i d'Alemany, jesuïta i filòsof

Aquest dimecres 20 de desembre ha mort a Sant Cugat del Vallès el P. Josep Maria Coll i d'Alemany, jesuïta i filòsof. Participà en la creació de la Universitat Ramon Llull i va presidir el primer equip rector.

Nascut a Barcelona l'any 1934. El P. Coll era doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona, llicenciat en Teologia per la Universitat d'Innsbruck i diplomat en Psicologia per la Universitat Complutense de Madrid.

Josep M. Coll havia estudiat el Batxillerat al col·legi del Sagrat Cor de Jesús, els jesuïtes de Casp i l'any 1953 va decidir entrar a la Companyia de Jesús, al noviciat de Roquetas, a Tarragona. Es va ordenar sacerdot el 1965 a Sant Cugat del Vallès. 

Reconegut com un dels més destacats pensadors personalistes catalans, era catedràtic de Filosofia a la Universitat Ramon Llull i professor a la Facultat de Teologia de Catalunya. Va ser degà de la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull, entre 1989 i 1998. En aquest període va impulsar la creació de la revista Comprendre. Revista catalana de filosofia. 

Els seus estudis van estar marcats per l'influx de K. Rahner i d'H. O. von Balthasar, i va ser deixeble d'Eusebi Colomer. El seu treball com a filòsof es va orientar cap al personalisme dialògic. Una de les seves obres més importants és la Filosofia de la relació interpersonal, de 1990.

Personalitat fonamental en la creació de la Universitat Ramon Llull

El P. Josep M. Coll va ser una persona fonamental en la creació de la Universitat Ramon Llull i en va presidir el primer equip rector, de 1991 a 1994. El Dr. Josep M. Garell, actual rector de la URL destaca l'aportació del P. Coll en la història de la creació de la URL: "va abordar aquesta responsabilitat amb gran il·lusió, amb un rigor molt característic de la seva manera de ser i amb una gran capacitat de treball innata i incansable". L'any 2003 el Patronat de la URL li concedí la Medalla d'or de la URL en gratitud i homenatge a la seva tasca i dedicació en favor de la Universitat en els seus inicis. 

Ha estat president de l'Institut d'Estudis Humanístics Miquell Coll i Alentorn, que porta el nom del seu pare, que fou un destacat enginyer, historiador i polític. També ha estat membre de la Societat Catalana de Filosofia de l'Institut d'Estudis Catalans, de l'Institut Internacional Jacques Maritain de Roma i del Consell Assessor de la Fundació Joan Maragall. 

Per la seva trajectòria com a filòsof ha rebut diversos reconeixements, com  la distinció Jaume Vicens Vives per la seva extensa trajectòria professional com a filòsof, eclesiàstic, professor i degà de la Facultat de Filosofia, que recollia el 2014. Fa tot just poques setmanes, el passat 29 de novembre, i coincidint amb la festa del beat Ramon Llull, el Seminari Conciliar de Barcelona va acollir la presentació de la Miscel.lània d'Homenatge al P. Josep M. Coll i d'Alemany, S.J. Persona, diàleg, comunitat, que integra aportacions de molts col·laboradors i amics.

Data de la notícia: 
20 de Desembre de 2017

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net