Futbol, desigualtat i impostos

Oxfam Intermón ha iniciat una campanya per demanar una reforma fiscal justa

Aquest cap de setmana un esdeveniment esportiu, la final del Mundial de Futbol, ocupa l'atenció dels mitjans de comunicació i de milions de persones arreu del món. Els futbolistes es converteixen en herois que aconsegueixen congregar famílies i alimentar esperances, o desfermar plors, com ja hem vist els darrers dies. Però qui són aquests herois? 

El centre d'estudis Cristianisme i Justícia ha publicat recentment el document "Futbol, desigualtat i impostos", de Francesc Mateu, director d'Oxfam Intermón a Catalunya i Xavi Casanovas, membre de la Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària. Els deutes que els clubs de futbol professional mantenen amb l'Agència Tributària Espanyola o la decisió dels futbolistes de tributar les seves primes en altres països, són exemples que posen de manifest, segons els autors, els perills que entranya "un sistema tributari que impedeix el repartiment de la riquesa i l'eliminació de les desigualtats". 

Aquest és un debat urgent, afirma el document, ja que "al nostre país segueix sense abordar-se políticament la injustícia que suposa que una part de les fortunes particulars i els beneficis de les grans empreses continuïn engruixint els seus comptes en paradisos fiscals, i que una altra part de les fortunes s’agrupi en formes jurídiques que les eximeix de les seves obligacions fiscals". 

Els autors no es limiten a apuntar alguns des problemes que, des del seu punt de vista, té el sistema fisca espanyol, sinó que també suggereixen propostes i canvis necessaris per a una reforma fiscal justa. Entre altres coses, diuen, "cal recaptar prou per a finançar un model social que garanteixi serveis públics de qualitat i igualtat d’oportunitats."

Podeu ampliar la informació escoltant aquesta entrevista a Francesc Mateu, emesa a Magis Radio.

Data de la notícia: 
13 de Juliol de 2014

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net