Formació de mestres i atenció als més vulnerables, prioritats del JRS a Sudan del Sud

Membres de l'equip del JRS a Maban, Sudan del Sud

Els jesuïtes Pau Vidal i Àlvar Sánchez treballen, des de fa mig any, amb els refugiats al Sudan del Sud

El Servei Jesuïta als Refugiats (JRS), organització de la Companyia de Jesús que treballa servint i acompanyant desplaçats i refugiats arreu del món, és present al camp de refugiats de Maban, al Sudan del Sud, on porta a terme diversos programes centrats, especialment, en l'educació i l'atenció a les persones més vulnerables. De fet, aquesta organització es caracteritza precisament per la seva opció per acompanyar aquelles persones que es troben en una situació més fràgil, i també per prioritzar l'educació dels infants i joves, així com la formació de mestres, com a eina fonamental que ha d'ajudar als refugiats refer les seves vides. 

A Maban (Sudan del Sud), en els darrers mesos, més de 150 educadors han completat el curs de formació del JRS. També s'han ofert activitats d'esport per a joves, una intevenció que té un gran impacte en la comunitat de refugiats, pel què implica de lleure, convivència, hàbits de salut i resolució dels conflictes que es presenten. D'altra banda, l'equip del JRS visita les persones i famílies que es troben en una situació d'especial vulnerabilitat com vídues, orfes o persones que pateixen algun tipus de discapacitat. 

La situació d'inseguretat i inestabilitat no facilita aquesta tasca i, en alguns moments, ha obligat fins i tot a aturar els programes i evacuar els treballadors humanitaris. El conflicte a la zona ha desplaçat prop de 2 milions de persones i n'hi ha més de 4 milions que necessiten ajuda humanitària. La població ha hagut de patir, a més, fortes pluges i inundacions que han empitjorat la situació i han dificultat l'arribada d'aliments. 

Amb tot, el JRS segueix treballant per oferir programes de suport i acompanyament per als refugiats i, entre els reptes per a l'any 2015, a més de seguir amb les tasques que ja s'estan fent, hi ha la creació d'una escola bressol, cursos d'anglès per a adults i suport a sis escoles primàries i una d'educació secundària, entre d'altres. 

Per col·laborar per tal de fer possible aquests programes, podeu fer un donatiu on-line a través del web del JRS on trobareu el link per donar suport als projectes de Sudan del Sud. També podeu visitar aquest enllaç amb més informació. 

Data de la notícia: 
31 de Desembre de 2014

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net