Fets que vulneren drets. Migra Studium presenta un nou informe sobre el CIE de Barcelona

Concentració, fa uns mesos, davant el CIE de Barcelona per demanar el seu tancament

Aquest dijous 4 de maig, la Fundació Migra Studium, entitat del sector social de la Companyia de Jesús que forma part del Servei Jesuïta a Migrants, ha presentat l'informe sobre la situació del Centre d'Intermament d'Estrangers (CIE) de la  Zona Franca de Barcelona, elaborat a partir de les dades recollides pel grup de voluntaris de l'entitat que visiten els interns del CIE.Durant l’any 2016 van passar pel CIE de Zona Franca 640 persones. Cal recordar que el CIE va romandre tancat per obres des de finals de 2015 i fins al juliol de 2016. Migra Studium ha acompanyat, de setembre a desembre de 2016, 146 persones – un 22,81% dels interns-, amb un total de 414 visites.

Ús injustificat de la privació de llibertat

La Fundació Migra Studium ha pogut constatar, a través d'aquestes visites, que es fa un ús excessiu i injustificat de la privació de llibertat, i que al CIE es produeixen greus vulneracions de drets. De les persones visitades per Migra durant el 2016, més de la meitat van ser posades en llibertat. Molts dels internaments són doncs innecessaris, ja que és impossible portar a terme l'expulsió. S'està causant, d'aquesta manera, un sofriment gratuït a moltes persones, que són sotmeses a una mesura tan greu com la privació de llibertat. L'advocat i col·laborador de l'entitat, Josetxo Ordóñez ha denunciat que, a la pràctica, s'estan utilitzant els CIE com una espècie d'”alberg temporal”, quan el que necessiten realment són recursos per a l’acollida social.

Preocupació per la presència de menors al CIE

Els voluntaris s'han trobat durant les visites amb persones en situació de vulnerabilitat, algunes amb malalties físiques i mentals. També hi han trobat menors, un indicador que demostra que no estan funcionant correctament ni els sistemes per determinar l'edat dels interns ni els sistemes destinats a la protecció de menors. Concretament, Migra Studium ha visitat una vintena d'interns que declaraven ser menors, només dos dels quals van ser reconeguts com a tals.

L'informe recull, també,  les vulneracions de drets que s'han constatat a partir de l'experiència d'acompanyament i de les situacions relatades per les persones internes que han rebut la visita dels voluntaris de l'entitat. Josetxo Ordóñez ha explicat davant els periodistes que "percebem en moltes de les persones que visitem una clara indefensió des del punt de vista jurídic". Tenen dret a tutela judicial, a rebre informació sobre la seva situació o a presentar queixes i peticions, però en la pràctica hi ha obstacles insalvables perquè aquests drets es puguin exercir realment perquè no poden accedir a la informació d'una forma que els sigui entenedora. La majoria no comprenen les circumstàncies de la seva situació administrativa, falten d'intèrprets i són freqüents les restriccions a la comunicació.

Aquesta situació de pressió psicològica, amb tot el que comporta trobar-se en una situació d'internament, agreuja o genera problemes de salut i provoca tensions, que poden acabar ocasionant conflictes dins del CIE, com ja ha passat diverses vegades durant els darrers mesos. En altres paraules ha dit Josetxo "No podem entendre les revoltes, motins o altres conflictes a dins al CIE sense tenir en compte el context de greus vulneracions que allà es produeixen".

"Es criminalitza les persones internes"

D'altra banda, la coordinadora del grup de visites, Marga García O`Meany ha denunciat també la criminalització que es fa de les persones migrants privades de llibertat, amb un discurs que es fonamenta en l'argument que s'interna i expulsa persones delinqüents i/o d'alta perillositat. Les visites realitzades, en canvi, desmenteixen aquest argument ja que, com ha remarcat Marga García, el 75% dels interns visitats no presentava antecedents penals.

L'informe de Migra Studium també posa en relleu que les condicions de l’internament i l’ocupació màxima del centre generen problemes i tensions. Després de la seva reobertura, el CIE va tornar a registrar ràpidament una ocupació màxima. A més, el model actual de gestió exclusivament policial del CIE provoca una acusada tendència a prioritzar les mesures de seguretat i control policial, en claríssim detriment de les condicions de vida dels interns i de l'exercici dels drets reconeguts per l'ordenament jurídic.

Des de fa sis anys la Fundació Migra Studium ha format i consolidat aquest equip de voluntaris que visita el CIE de la Zona Franca de Barcelona amb el doble objectiu d’acompanyar les persones internades i defensar els seus drets, identificant i denunciant les vulneracions que es detecten. L’informe és, doncs, fruit del contacte i l’experiència directa, tal com ho ha destacat Mª Carmen de la Fuente directora de la Fundació, que ha agraït de manera especial el treball i la constància d’aquests voluntaris i voluntàries que visiten el CIE gairebé diariament. 

Més informació sobre Migra Studium al web www.migrastudium.org

Data de la notícia: 
05 de Maig de 2017
Arxius Adjunts

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net