Fer Exercicis Espirituals enmig de la vida quotidiana

Els Exercicis Espirituals també es poden fer seguint amb el ritme de la vida diària

Quan parlem d’Exercicis Espirituals ens ve al cap de seguida una estada llarga en una casa d’espiritualitat, abandonant totalment les rutines de la vida de cada dia, posant distància amb els espais i les persones amb els que compartim habitualment el temps.
 
Però un escenari com aquest és inviable per a moltes persones que potser senten la necessitat o el desig de fer Exercicis Espirituals, de rellegir la pròpia vida i descobrir cap a on enfocar el futur. No cal renunciar-hi, perquè els Exercicis Espirituals es poden practicar sense deixar els compromisos de la vida quotidiana, reservant un temps diari per a la pregària. Això sí, requereix voluntat i certa disciplina, en definitiva un cert ordre per compaginar el ritme de la vida diària amb els espais de silenci i pregària que requereixen els Exercicis.
 
Les persones que opten per aquest format han anat augmentant en els darrers anys i a Catalunya, el curs passat ja hi va haver més de 40 participants. Es tracta de persones amb una mitjana de 40 anys que ja tenen un recorregut de vida familiar i professional i no poden retirar-se totalment durant un període llarg de temps.
 
Tal com passa als Exercicis en la modalitat més clàssica, qui els fa compta amb un acompanyant, amb qui s’entrevista cada setmana per oferir unes orientacions. El paper de l’acompanyant és clau per guiar el camí que es va fent. Pot ser útil utilitzar un diari personal, per anotar-hi com avança l’experiència. Tot plegat per ajudar a vèncer les dificultats que ben segur apareixeran per compaginar les activitats diàries i la pràctica dels Exercicis.
 
Podria semblar que aquesta és una manera poc fidel als Exercicis originals, o una adaptació per sortir del pas. El jesuïta i coordinador dels Exercicis a la Vida Quotidiana dels Jesuïtes de Catalunya, David Guindulain, ho desmenteix. De fet, Sant Ignasi ja contemplava aquesta possibilitat, que ben al contrari de rebaixar l’experiència, ofereix una oportunitat per a pregar en tota ocasió, integrant en la dinàmica dels Exercicis, allò que passa al dia a dia.
 
La proposta dels Exercicis a la vida quotidiana per a aquest curs ja s'ha presentat. L'inici serà a mitjans d'octubre i la informació es pot consultar en aquest enllaç.
 
Data de la notícia: 
03 de Setembre de 2018
Arxius Adjunts

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net