Es presenta "La parella humana" de Pep Baquer, al Casal Loiola

L'autor Pep Baquer (a la dreta), amb el seu llibre que presentà al Casal Loiola

El llibre La parella humana del jesuïta Josep Baquer, s'ha presentat aquesta setmana al Casal Loiola de Barcelona. Més d'un centenar de persones es van reunir per acostar-se a un text que aposta per una Església més evangèlica i compassiva, on totes les orientacions sexuals se sentin acollides. El text analitza el moment en què es troba la doctrina oficial de l’Església pel que fa a l’homosexualitat i obre un horitzó des del punt de vista teològic, tenint sempre com rerefons la situació de les persones homosexuals, el seu entorn i el seu projecte de vida. 

Baquer l'ha escrit per generar opinió: “Hem de començar a generar vida nosaltes, la vida va davant, els documents oficials ja arribaran”, va dir amb convenciment.

A La parella humana l'autor ofereix una mirada positiva i oberta. Baquer basa el relat en la seva experiència d'acompanyament real. I hi explica “què vol dir acompanyar la diversitat”. L'autor espera que el llibre ajudi “a obrir els ulls i el cor". 

En el diàleg sobre el llibre van participar l'autor Pep Baquer, la religiosa de Jesús Maria Maite Valls i l'escolapi Ramon Maria Nogués; tots tres professors a la Fundació Vidal i Barraquer. La taula va ser moderada per Marisol Ortiz, membre de les Comunitats de Vida Cristiana, cofundadora d'Acollim i membre d'AMPGYL (Asociación de Madres y Padres de Gays y Lesbianas).

Repassant els continguts del llibre, Ortiz ha descrit el text com “una entenedora reflexió sobre l'homosexualitat a l'Església” i ha dit que l'autor “fa una mirada crítica i amorosa des del si de l'Església”. 

La religiosa de Jesús Maria, psicòloga, psicoterapeuta i mestra Maite Valls ha descrit la lectura del llibre com “un recorregut de profunditat”. Tant pels textos que l'Església utilitza per justificar la seva opció davant l'homosexualitat, com el recorregut pel patiments d'aquestes persones que per la seva orientació viuen un rebuig. “Avui tots portem en el cor aquesta minoria”, ha dit Valls.

Segons Valls, l'autor “intenta donar unes estructures i uns fonaments flexibles i, en definitiva, més evangèlics” i no se situa a la contra de ningú sinó “a favor dels qui més pateixen, en aquest cas, a favor d'aquesta minoria”. Al llarg del llibre Valls hi ha detectat “una nova interpretació, una nova esperança, una nova llum que eixampla el cor”.

Per la seva banda, l'autor ha convidat a "opinar amb tota llibertat i posar tot allò que sabem i que investiguem, al servei de la comunitat”.

Llegiu la crònica completa d'aquest acte a Catalunya Religió.

Data de la notícia: 
21 de Juny de 2019

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net