El veneçolà Arturo Sosa SJ, nou P. General dels jesuïtes

El nou Superior General, el P. Arturo Sosa SJ, saluda el P. Nicolás.

El P. Arturo Sosa, jesuïta veneçolà, ha estat elegit aquest matí com a nou Superior General de la Companyia de Jesús, en la Congregació General 36 que s'està celebrant a Roma. El P. Sosa substitueix el P. Adolfo Nicolás SJ, que va presentar la seva renúncia a l'inici de la Congregació General.

Arturo Sosa era en aquests moments delegat per a la Cúria i les cases i obres interprovincials de la Companyia de Jesús a Roma, i Conseller del pare General des del 2008. Va néixer a Caracas (Veneçuela) el 12 de novembre de 1948. el pare General des del 2008. És llicenciat en Filosofia per la Universitat Catòlica Andrés Bello (1972) i doctor en Ciències Polítiques per la Universitat Central de Veneçuela. Entre 1996 i 2004 va ser Superior Provincial dels Jesuïtes a Veneçuela. Anteriorment havia estat coordinador de l'apostolat social en aquest país i director del Centre Gumilla, un centre d'investigació i acció social dels jesuïtes a Veneçuela.

Es tracta d'una persona molt reconeguda com a analista polític, impulsor del diàleg. Com a provincial de Veneçuela va impulsar, entre altres coses, el paper dels laics en la Companyia de Jesús. Com a analista social i polític, és una persona amb gran sensibilitat per la qüestió social, en la línia del diàleg fe-justícia. El jesuïta català Llorenç Puig, que està participant a la Congregació General 36 i que avui ha estat un dels electors, destaca el caràcter del nou Superior General i la seva capacitat reconeguda d'"avançar amb idees, determinació i creativitat, cercant el diàleg i el consens". També n'assenyala la seva sensibilitat social.

Els jesuïtes han escollit un home amb una visió molt àmplia de la Companyia. El jesuïta veneçolà Jesús Rodríguez Villarroel, que actualment viu a Madrid i que ha viscut i treballat estretament a Veneçuela amb el P. Sosa, creu que "animarà i impulsarà el treball en xarxa". Destaca, a més, que a Veneçuela "és un referent per als jesuïtes joves" i que, pel què fa al terreny personal, és "proper, alegre i familiar, i creu molt en les persones". 

Arturo Sosa compta amb una llarga trajectòria de dedicació a la docència i la investigació. Ha tingut diverses responsabilitats en l'àmbit universitari. Ha estat professor i membre del Consell Fundacional de la Universitat Catòlica Andrés Bello i rector de la Universitat Catòlica del Táchira. Especialment ha exercit la investigació i la docència en el camp de les ciències polítiques, en diferents centres i institucions, com la Càtedra de Teoria Política Contemporània i la Càtedra de Canvi Social a Veneçuela. Ha estat investigador a l'Institut d'Estudis Polítics de la Facultat de Ciències Polítiques de la Universitat Central de Veneçuela i, a la mateixa universitat, professor de l'Escola d'Estudis Polítics a la Càtedra d'Història de la idees Polítiques de Veneçuela. En 2004 va ser professor convidat pel Centre per a Estudis d'Amèrica Llatina de Georgetown University, als Estats Units i va ser professor de la Càtedra de Pensament Polític Veneçolà de la Universitat Catòlica del Táchira.

El 2014 es va incorporar a la Cúria de la Companyia de Jesús a Roma com a delegat per a la Cúria i les cases i obres interprovincials de la Companyia de Jesús a Roma. Es tracta de les institucions que depenen directament del Pare General dels Jesuïtes i per a les que nomena un delegat. Entre elles es troben, a més de la Cúria General, la Pontifícia Universitat Gregoriana, el Pontifici Institut Bíblic, el Pontifici Institut Oriental, l'Observatori Vaticà, així com diversos Col·legis Internacionals i Residències. Ha publicat diferents obres, especialment sobre història i política veneçolana.

Data de la notícia: 
14 de Octubre de 2016

Notícies relacionades

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net