El Servei Jesuïta a Migrants alerta sobre les conseqüències de la política de control migratori

Membres del Servei Jesuïta a Migrants han visitat recentment la zona fronterera entre el Marroc i Espanya

El Servei Jesuïta a Migrants-Espanya (SJM-E) ha fet públic un informe sobre la situació a Nador i Melilla, realitzat conjuntament amb el Servei Jesuïta a Refugiats-Europa (JRS-E) a partir de les visites que representants d'aquestes dues organitzacions han fet darrerament a la zona fronterera entre el Marroc i Espanya. 

En el seu document, que van entregar la setmana passada a la Defensora del Poble, les entitats alerten que la política de control migratòria a la Frontera Sud hispano-marroquina incompleix la legalitat i ens situa en una línia vermella moralment inacceptable. En el seu viatge van ser testimonis de les duríssimes condicions de vida de les persones en trànsit al Marroc i recorden que cal garantir la protecció als refugiats i especialment a les persones més vulnerables.

Duríssimes condicions de vida de les persones en trànsit

L'informe "Vides a la Frontera Sud: Migrants forçosos i refugiats al Marroc i accés a territori espanyol" posa de relleu que hi ha un increment de persones encallades al Marroc durant un llarg període de temps. Especialment dures són les condicions de vida als assentaments de Nador, el Bosc Gurugú i les montanyes de Selouane, on els migrants s’instal•len mentre intenten reunir diners o buscar una nova oportunitat per a saltar la tanca. En aquests assentaments malviuen enmig de greus problemes alimentaris i sanitaris, patint les dones una situació de gran vulnerabilitat pel risc de ser víctimes de les xarxes de tràfic de dones, i amb l'amenaça de les redades de les forces auxiliars marroquines. 

Tot i les reformes migratòries aprovades pel Marroc, amb la seva visita, els representants del SJM han pogut veure que persisteix una política de seguretat basada en la repressió de qualsevol intent de sortida irregular. "Els migrants detinguts en el seu intent de passar a Ceuta o Melilla ja no són abandonats al desert ni se’ls expulsa a Algèria per Uxda, però se’ls allunya de la frontera conduint-los a Rabat, on se’ls deixa lliures, habitualment a l’estació d’autobusos, però sense recursos ni assistència”, desbordant a les organitzacions humanitàries i generant tensions entre les comunitats locals d’immigrants i els nouvinguts.

Sobreocupació del CETI de Melilla

En el seu pas per Melilla, el SJM-Espanya va visitar el Centre d’Estància Temporal d’Immigrants (CETI). La seva ocupació actual és d'unes 1.600 persones, quan la seva capacitat és de 480 places. "El CETI manca de la infrastructura, instal·lacions i equipament mínims per a la població que acull. És evident la situació de saturació i amuntegament. Ens resulta incomprensible per què el Ministeri de l’Interior no trasllada a persones a la península per a alleugerir la situació del CETI, almenys aquelles persones necessitades de protecció”, afirma l'informe. També expressen la seva preocupació pels menors no acompanyats que es troben a Melilla. 

Control fronterer i salt de la tanca

Després del seu viatge, el SJM-Espanya i el SJR-Europa valoren que el nostre sistema fronterer "està violant la normativa espanyola, europea i internacional vigent.” A més, “les pràctiques que s’estan duent a terme per part dels cossos de seguretat espanyols i marroquins posen en greu perill la vida i la integritat física de les persones que intenten accedir a la Unió Europea". Segons les conclusions de l’informe “el control migratori no pot exercitar-se a qualsevol cost, és evident que hi ha d’haver unes línies vermelles, uns límits que assenyalen el què és moralment inacceptable. La situació actual a la Frontera Sud hispano-marroquina ens situa en aquestes línies vermelles moralment inacceptables". 

EL SJM i el SJR han estat testimonis dels perill que comporta avui el salt de la tanca, i que és una de les vies que genera més preocupació entre les organitzacions humanitàries, ja que està causant greus lesions a les persones que intenten portar-lo a terme. En el seu relat descriuen com la Delegació Diocesana de Migracions de Tànger dedica grans esforços a l’ajut als ferits en l’intent de saltar la tanca, portant-los a l’hospital amb ferides al crani, lesions a la columna vertebral, ossos fracturats i, durant els tràgics successos de la platja de Tarajal (Ceuta) el 6 de febrer de 2014, "ulls desencaixats perduts per l’impacte de les pilotes de goma"

Podeu ampliar aquesta informació escoltant l'entrevista de Magis Radio al director del SJM-E, Miguel González, i descarregant el document “Vidas en la Frontera Sur: Migrantes forzosos y refugiados en Marruecos y acceso a territorio español” [descarregar pdf]

 

Data de la notícia: 
21 de Juliol de 2014
Arxius Adjunts

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net