L'assassinat del P. Odhiambo ens desperta a la trista realitat de Sudan del Sud

El jesuïta kenià Victor-Luke Odhiambo, assassinat el 15 de novembre a Sudan del Sud

El 15 de novembre passat el jesuïta kenià Victor-Luke Odhiambo va morir assassinat a Ceibet, Sudan del Sud.

Era el director del centre de formació de professors de primària que la diòcesi ha confiat als jesuïtes. Un grup armat va entrar a la comunitat dels jesuïtes i li van disparar dos trets. La seva mort, lamentablement, ens desperta a la trista realitat de Sudan del Sud, que pateix una greu situació de violència i emergència humanitària.

El jesuïta català Pau Vidal, que actualment es troba a Mèxic però que ha estat treballant durant anys als camps de refugiats de Sudan del Sud amb el Servei Jesuïta a Refugiats va tenir ocasió de conèixer el P. Victor-Luke. "Era un enamorat del Sudan del Sud, on portava ja més de 10 anys, malgrat la guerra i la violència", recorda.

En un article que publica aquesta setmana Catalunya Cristiana, Pau Vidal lamenta la mort d'aquest jesuïta, que descriu com "un home d’una peça, convençut que els jesuïtes hem de comprometre’ns amb les realitats de més pobresa i necessitat, allà on faci més falta". Pel jesuïta català és "una vida innocent més perduda absurdament en l’actual conflicte armat sud-sudanès".

Per la seva banda, el Superior General de la Companyia de Jesús, el P. Arturo Sosa SJ, en el seu missatge de condol, ha reconegut el P. Odhiambo com "un home molt valent, intel·ligent, afectuós, creatiu i, sobretot, que creia en el valor de l'educació". 

Comunicat dels Jesuïtes de l'Àfrica

La Conferència de Jesuïtes de l’Àfrica ha fet públic un comunicat de condemna a aquest assassinat, en el que demana un compromís ferm amb les necessitats del Sudan del Sud, dirigint-se a diversos estaments i col·lectius del país i de la comunitat internacional. En aquest document condemna i demana que s'aturi la proliferació de les armes lleugeres subministrades per països occidentals i de l'Àsia. Insta també al govern de Sudan del Sud a protegir la vida de totes les persones que viuen al país, sense fer diferències de nacionalitat, ètnia, religió o afiliació política.

El comunicat que signen el president de la conferència de jesuïtes de l'Àfrica i el provincial dels jesuïtes a l'Àfrica Oriental, insta la Unió Africana, els governs de la regió i la comunitat internacional a recolzar la implementació dels acords de pau del 12 de setembre d’aquest any, demana que s’enforteixi el lideratge de l’Església local per tal que pugui abordar les qüestions de fe i justícia i, finalment, dirigint-se a tota la ciutadania de Sudan del Sud, fa una crida a rebutjar inequívocament a la cultura de la violència i la mort.

Més informació a www.jesuits.africa

Article de Pau Vidal SJ a Catalunya Cristiana, en aquest enllaç.

Data de la notícia: 
23 de Novembre de 2018

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net