Arrels-Sant Ignasi: "A Lleida hi ha més persones que necessiten d'atenció bàsica"

Persones que han viscut en situació de sense llar expliquen la seva experiència

"No només la crisi no s'ha acabat sinó que hi ha més persones que necessiten d'atenció bàsica i que no es vulnerin els seus drets fonamentals". Així ho afirma Arrels-Sant Ignasi de Lleida, organització del sector social de la Companyia de Jesús que treballa acompanyant persones en situació de vulnerabilitat o exclusió social a la ciutat de Lleida i el seu entorn.

L'entitat ha atès aquest any 684 persones en situació de sense llar, 24 més que l'any anterior en la mateixa època. A més, ha augmentat la xifra de persones en situació de sense sostre, 67 el 2015, i també la xifra global de persones ateses. Són dades que ha presentat recentement la directora d'Arrels-Sant Ignasi, Natàlia Méndez, amb motiu de la Campanya de les Persones en situació de Sense Llar. 

Davant aquestes dades, Joan Suñol, jesuïta i president d'Arrels-Sant Ignasi insisteix en la necessitat i la urgència de trobar solucions efectives al sensellarisme a Lleida, tot recordant que les solucions passen per donar una resposta digna a les persones en situació de sense llar, adaptades a les diverses necessitats i etapes que es travessen. Aquesta resposta requereix d'espais residencials que siguin una llar, en les quals les persones puguin iniciar els seus processos de recuperació i resocialització.

En aquest sentit, Suñol assenyala que el Consorci de Persones en Situació de Sense Llar, format per l'Ajuntament de Lleida, Càritas i Bisbat, i Arrels-Sant Ignasi, ha de donar una resposta urgent a la necessitat d'allotjament-llar acompanyat, ja que fa massa anys que se'n parla i encara no s'hi ha donat resposta, tot recordant que és responsabilitat de l'Ajuntament que això sigui possible.

En primera persona

La campanya de les persones en situació de sense llar s'ha fet aquest any amb el lema "Perquè és possible. Cap persona sense llar. Que tothom tingui una llar és un compromís comú." A Lleida s'han portat a terme diversos actes reivindicatius i de sensibilització, com la recreació d'un programa de ràdio, en el qual s'entrevistava diverses persones que han viscut en situació de sense llar que explicaven en primera persona la seva experiència. Han ressonat frases com "estar al carrer implica soledat", "es passa molt malament, fins l'extrem de perdre la confiança", "estar al carrer li pot passar a qualsevol", "he viscut situacions límit, he passat gana i fred"...

Arrels-Sant Ignasi destaca el valor de totes les persones en situació de sense llar que s'han tret la màscara blanca d'invisibilitat per a il·lustrar el patiment que provoca l'exclusió residencial i la seva gran força, que amb l'ajuda de tots, els permet sortir-ne.

Més informació: Web d'Arrels-Sant Ignasi

Data de la notícia: 
04 de Desembre de 2015

Notícies relacionades

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net