"Les fronteres maten, encara que de vegades pretenem ignorar-ho"

Mons. Santiago Agrelo, entre els jesuïtes Jaume Flaquer i J.I.González Faus

L'arquebisbe de Tànger, Mons. Santiago Agrelo, ha estat aquest dilluns 5 d'octubre a Barcelona per participar a l'acte d'inauguració de curs del centre d'estudis Cristianisme i Justícia, on ha pronunciat la conferència “Fronteres contra els pobres: fronteres contra el Crist”. Gallec nascut el 1942 i missioner franciscà, Mons. Agreglo va ser nomenat arquebisbe de Tànger l'any 2007 i des de llavors s'ha significat per la seva defensa dels drets dels migrants i la denúncia de les polítiques de migració que no respecten els drets de les persones.

A l'Església dels jesuïtes del carrer Casp de Barcelona, totalment plena per escoltar-ho, ha denunciat amb contundència la realitat que es viu a la frontera sud. "Les fronteres maten, encara que de vegades pretenem ignorar-ho". Mons. Santiago Agrelo és testimoni de com les fronteres d'Europa s'han convertit en el que ell ha qualificat com a "lloc de repressió i tortura per als pobres". L'Església a Tànger acull, escolta i atén nombrosos migrants, amb l'esperança que puguin tenir un futur millor, però amb el temor que en qualsevol moment poden trobar la mort. "Quan els donem la benedicció per seguir el seu viatge és angoixant, perquè és com si els donéssim l'última unció". 

"M'indigna que des del govern es presumeixi de política de fronteres"

És per això que, tot i que reconeix que les fronteres no haurien de ser assumpte de la incumbència d'un bisbe, la veu de Mons. Agrelo és profundament crítica amb les actuals polítiques de migració i control de fronteres. "Em fa mal, em fereix, em molesta i m'indigna que des d'un govern es presumeixi de tenir una frontera impermeable, perquè a l'altra banda no hi ha la pesta, sinó homes, dones i infants". Aquestes víctimes, ha dit, són tractades pitjor que animals abandonats, davant d'una gran indiferència per part de la societat. Per aquest motiu cal obrir els ulls, trencar el silenci i denunciar la violència i la injustícia.

Santiago Agrelo ha alertat també davant el llenguatge i els discursos que qualifiquen als migrants com a irregulars i els presenten com a problema i amenaça. Ningú acceptaria que aixequem fronteres contra els pobres, creu Agrelo, però si parlem d'amenaça, de problema, de por... llavors sí que ho considerem raonable. Aquesta és, segons ell, l'estratègia del poder, "assenyalar l'altre com qui vé a ocupar el meu lloc i disminuir el meu benestar". Interpel·lant als cristians, l'arquebisbe de Tànger ha recordat que "Déu ha optat pels pobres" i ha lamentat que dins mateix de l’església n’hi ha molts que ho obliden com si això fós prescindible. "Tant de bo", desitjava, "sabem estar tan a prop dels pobres que se'ns confongui amb un d'ells".

Durant l'acte també s'han presentat les línies de treball que aquest curs marcaran l'activitat de Cristianisme i Justícia, centre d’estudis promogut pels Jesuïtes de Catalunya, que s’ocupa de l’anàlisi dels problemes socials i l’estudi d’una teologia compromesa amb la justícia, des de la realitat de les persones més vulnerables. Entre l'oferta formativa destaca el curs "l'Era del desànim", amb el que s'intentarà donar esperança davant el risc de caure en el pessimisme i la ideologia del “no hi ha res a fer”.

Aquí podeu veure el vídeo de l'acte.

Data de la notícia: 
06 de Octubre de 2015

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net