Àfrica Subsahariana: de la tragèdia al miracle?

La presentació del quadern, a l'Espai Contrabandos de Barcelona

Dimarts passat 9 de juny es va presentar a Barcelona el Quadern número 193 de Cristianisme i Justícia "De la tragèdia al miracle? Àfrica Subsahariana en el nou context multipolar."

El quadern, escrit per Oscar Mateos, responsable de l'àrea social de Cristianisme i Justícia i professor de cooperació i desenvolupament de la Universitat Ramon Llull, analitza quins aspectes caracteritzen la realitat política, social o econòmica africana en el marc del nou context polític i econòmic que viu el planeta (multipolaritat, protagonisme dels BRICS, cooperació sud-sud). Així mateix, pretén respondre a la pregunta: afronta l'Àfrica un futur esperançador i nou en contrast amb un present i un passat marcats per la guerra, la fam i la pobresa?

A la presentació, que es va fer a l'Espai Contrabandos de Barcelona, hi van assistir unes 30 persones. Van participar també els africanistes Fernando Díaz Alpuente i Albert Caramés. A més de parlar dels diferents posicionaments i visions sobre Àfrica, durant la tarda es van abordar altres temes de caràcter global i local com la seguretat al continent africà, la presència de la Xina al mateix, la crisi de l'ebola, els conceptes de cooperació i desenvolupament empleats des d'Europa i els Estats Units, la militarització en front del gihadisme, les petjades de les receptes neoliberals a la regió, o la bretxa digital i la rellevància de les xarxes socials i les tecnologies de la informació com a mitjà d'agència a l'hora de canviar la situació actual en molts països africans.

Sens dubte, el quadern va resultar ser només el punt de partida per abordar molts temes que preocupen i que també ens pertoquen i ens interpel·len en aquest món global en què ens ha tocat viure.

Es pot descarregar el quadern en aquest enllaç.

Data de la notícia: 
17 de Juny de 2015

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net