Actualitzant el diàleg entre la fe i la lluita per un món més just

Una de les taules durant les jornades

Els dies 26 i 27 de juny, unes 70 persones properes al centre d'estudis Cristianisme i Justícia es van citar a Barcelona per actualitzar el diàleg entre la fe i la lluita per un món més just.

L'obertura de les jornades va anar a càrrec dels teòlegs José Ignacio González Faus i Lucía Ramón amb la ponència "Injustícies en un món ferit, globalitzat i canviant. Com respondre al repte des del diàleg fe-justícia?". Es va obrir el diàleg a través de quatre taules rodones on es van exposar diferents ponències al voltant de temes com el cristianisme en la postmodernitat, la qüestió eco-social, la precarietat laboral i els moviments socials.

A la primera taula van intervenir el filòsof José Cobo, la filòsofa Anna Ortín i el professor de Moral Fonamental Joan Carrera. S'hi van tractar temes com el mal, la necessitat de recuperar el caràcter escandalós del cristianisme, la revelació de Déu sota l'horitzó de la catàstrofe, la situació d'injustícia de la dona en l'Església i el sexisme en terreny eclesiàstic i la necessitat de fomentar i concretar des del cristianisme conceptes com el comunitarisme o l'acció col·lectiva.

A la segona taula, el títol va ser: De la qüestió "social" a la qüestió "eco-social". Quines implicacions comporta aquest canvi per a la teologia i la praxi eclesial? Experts com Jaume Tatay, jesuïta i enginyer de forestal, Mª del Mar Magallón, directora de Alboan, i Santiago Álvarez, director de FUHEM Ecosocial, van anar des de la capacitat de l'ésser humà per transformar el planeta al gaudi comú dels béns que proporciona la naturalesa i la resposta del papa Francesc a l'actual crisi socioambiental mitjançant la nova encíclica Laudato si.

Després de la pausa per al dinar on continuàrem debatent sobre els temes tractats en les taules del matí i anticipant alguns dels que s'abordarien en l'última part de la jornada. Toni Comín, Teresa Crespo i Darío Mollá, van inaugurar la tarda amb la taula "Treball, precarietat i exclusió social. Com reconstruïm la idea de ciutadania?". Aquí es va parlar del gran valor cristià de defensa de la dignitat humana per sobre de tot, de la responsabilitat social que suposa la unió entre fe i justícia, de la situació de segregació i de precarització creixent de l'actual mercat laboral, de la necessitat de promoure alternatives de democràcia econòmica i economia social i de la possibilitat de viure la pròpia dignitat des d'àmbits diferents al del treball. Així, Darío Mollá, concloïa la seva exposició amb una trucada: "Els somnis del futur no ens poden fer oblidar els sofriments del present".

En relació a això, es va parlar en l'última taula de la situació dels moviments socials i de les alternatives polítiques que s'estan materialitzant en la construcció d'un altre món possible. L'antropòleg Jesús Sanz va començar la seva intervenció plantejant la qüestió de com podem pensar avui el conflicte entre capital i vida i com podem fomentar economies no centrades en l'acumulació. Per la seva banda, Neus Forcano, membre del Col·lectiu de Dones en l'Església i de Procés Constituent, presentà les aportacions del feminisme dins dels moviments socials pel que fa a apoderament i subjectivació política i va emfatitzà el respecte a la diversitat identitària i en la performativitat d'aquesta. Finalment, el músic i teòleg Pepe Laguna, va centrar l'última ponència de la jornada en la necessària relació entre escatologia i política per construir un llenguatge mobilitzador i una política que vagi molt més enllà de la mera gestió del present, que vagi cap a la eutopia...

La jornada la van tancar Alberto Ares, delegat del Sector Social dels Jesuïtes a Espanya, i Xavier Casanovas, director de Cristianisme i Justícia. Properament el centre publicarà els vídeos de cadascuna de les taules i treballarà amb tot el dialogat durant aquestes productives jornades per avançar en l'objectiu d'obrir el focus d'anàlisi davant les diverses injustícies que assolen el nostre món.

Data de la notícia: 
30 de Juny de 2015

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net