Acció a Lleida per reinvindicar el dret a una llar

Més d'un centenar de persones van reivindicar el dret de tota persona a una llar digna

Aquest diumenge 25 de novembre és el Dia Mundial dedicat a les persones Sense Llar. Coincidint amb aquesta data, aquests darrers dies Arrels Sant Ignasi de Lleida ha organitzat diversos actes per visibilitzar la situació d'aquest col·lectiu, sota el lema "Digues prou. Ningú sense llar".

El dijous 22 de novembre, a la plaça la Paeria de Lleida, es va portar a terme una acció reivindicativa, una flashmob i la lectura d’un manifest. L'acte va aplegar unes 140 persones, entre elles voluntaris i també persones que pateixen una situació de mancança d’habitatge.

Per posar el focus sobre les dificultats d'accés a l'habitatge i interpel·lar la ciutadania, els participants van construir una casa amb caixes de cartró, per tal de representar el tipus de vivenda que tenen les persones sense llar.

El manifest que es va llegir recorda el dret de tota persona a "una llar pròpia amb dignitat, permanent i en pau" i denuncia que les persones sense llar "estan en una situació de vulneració de drets, d'invisibilitat, de patiment, d'inseguretat, d'agressions i un llarg etc".

L'acció va donar veu a les persones que pateixen aquesta situació, que van expressar com arriben a sentir-se sovint anul·lats i ignorats. Per això es fa una crida a tota la societat a "fer un canvi de mirada" que faci possible veure "les potencialitats i fortaleses de les persones i no només les seves mancances". Alhora es reclamen polítiques públiques d'habitatge amb accés prioritari en situacions de vulnerabilitat i de prevenció del sensellarisme, garantint la protecció a les persones en situació d'exclusió.

Arrels Sant Ignasi és una entitat del sector social dels Jesuïtes, amb que treballa per acollir, acompanyar i atendre persones sense llar i altres persones en situació de vulnerabilitat. Ho fa en estreta col·laboració amb altres entitats i plataformes d'acció social de les comarques de Lleida, com Càritas. 

Actes com aquest pretenen sensibilitzar les institucions i la ciutadania sobre una realitat amb la que l'entitat es troba diàriament a través de la seva acció social. Durant aquest any 2018 Arrels Sant Ignasi ja ha atès directament 1.397 persones a través dels seus diversos programes. Tenint en compte el nucli familiar de les persones ateses els beneficiaris i beneficiàries d'aquesta acció arriben a més de 4.400. 

L'entitat es mostra preocupada per l'agument de les persones sense llar ateses, i constata també que creix el percentatge de dones en situació sense sostre. 

Data de la notícia: 
24 de Novembre de 2018

Notícies relacionades

Jesuïtes de Catalunya - c/ Roger de Llúria 13, 08010 Barcelona - tel. 93 318 37 36 - jesuites@jesuites.net